Heeren Deweer brengen Dadipark deze zomer opnieuw tot leven met pop-up in Dadizele

Stijn, David, Peter en Giovanni vormen samen de Heeren Deweer. Ze willen Dadipark in ere herstellen, toch voor even.© (gf)
Stijn, David, Peter en Giovanni vormen samen de Heeren Deweer. Ze willen Dadipark in ere herstellen, toch voor even.© (gf)
Thomas Dubois

Van 1 tot 21 juli wil het collectief van de Heeren Deweer het nostalgische Dadipark opnieuw tot leven wekken met een pop-up waar plaats is voor alle toppers van weleer. “In een heuse stellingbouw zullen families zich opnieuw kunnen uitleven in doe-spelen, zal het park fictief en interactief met beeld en klank heropgebouwd worden en zullen bezoekers kunnen genieten van mini-concerten en familievoorstellingen”, klinkt het. Maar voor het zover is, moeten alle gadgets de deur uit.

Het Dadipark roept in de wijde omgeving heel wat mooie herinneringen op, tal van namiddagen werden er gesleten op de vele attracties. “Dadipark werd in 1950 geopend onder impuls van de lokale pastoor Gaston Deweer. Op dat moment was Dadizele al een toeristische bestemming, vele mensen kwamen er op bedevaart. Het park evolueerde van een speelplein voor de kinderen van de bezoekers van de basiliek tot een zelfstandig pretpark. Niet gericht op grote moderne attracties, maar veeleer een laagdrempelig en betaalbaar park voor kinderen. Het uithangbord was een 800 meter lange hangbrug aan de randen van het domein, de langste van Europa”, vertelt Stijn Dewulf van de Heeren Deweer.

“Meer dan 5 miljoen bezoekers kreeg het park al die jaren over de vloer. Geen wonder dus dat Dadizele en Dadipark, waar je ook bent, nog altijd een belletje doen rinkelen. In België, maar even goed in Nederland of Noord-Frankrijk. Vraag maar eens na: je zal worden overspoeld door avontuurlijke anekdotes. Duwen, trekken, fietsen, lopen, glijden… Jong en oud maakten van hun eigen attractie een memorabel spektakel.”

Gadgets

Fysiek is er na 70 jaar nog weinig terug te vinden van het speel- en doepark, maar de herinneringen blijven springlevend. In die nostalgische context is het Dadipark in Dadizele altijd blijven bestaan en daar zou het Dadizeelse kwartet van Heeren Deweer komende zomer graag op inspelen met een pop-up! “In echte old fashion style moet het park verrijzen. We willen alle bezoekers van weleer en hun kinderen opnieuw naar Dadizele brengen om de nostalgie van Dadipark te herbeleven. In een heuse stellingbouw zullen families zich opnieuw kunnen uitleven in doe-spelen, zal het park fictief en interactief met beeld en klank heropgebouwd worden en zullen bezoekers kunnen genieten van mini-concerten en familievoorstellingen. De familiale gezinsuitstap zal herinneringen oproepen die ter plaatse uitgewisseld kunnen worden in een lekker nostalgische sfeer”, vult Giovanni Maes aan.

Initieel waren de plannen er al voor de zomer van 2020, maar toen stak corona een stok in de wielen. De vergunning is nog niet helemaal rond en corona blijft voor onzekerheid zorgen, maar het viertal laat zich niet kennen. Daarom verkopen ze nu al gadgets om zo het project meer slaagkans te geven. “We zetten in ‘Limited Edtition’ 5.000 retro Dadipark gadgets te koop. Hiermee willen ze deze zomer de speelse nostalgie terug in de garderobe van bezoekers van weleer met must-have t-shirts, petjes en sokken. Het doel is simpel: pas als alle gadgets de deur uit zijn wordt Dadipark popup een feit!”, aldus de Heeren Deweer. “Ook pastoor Deweer deelde destijds voor de opstart van het Daiselpark steunenveloppes rond bij de plaatselijke bevolking om zo geld in te zamelen voor zijn Daiselpark-project.”

Meer info en bestellen kan via www.dadipark.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.