Heemkundige kring Wibilinga kan expositie na twee jaar vertonen

Marc Watteyne, Rudy Neve en Dominique Demey – de verantwoordelijken voor de dubbeltentoonstelling – laten meteen zien wat van de oude tramstatie geworden is. © AV
Redactie KW

Heemkundige Kring Wibilinga houdt nog tot en met 30 september in zorgresidentie Eglantier aan de Koperdraadstraat een dubbeltentoonstelling rond ‘De oude tramstatie en omgeving’ en ‘De voedselrantsoenering tijdens Wereldoorlog II’. Een expositie die al twee jaar klaar is.

De heemkundige Kring Wibilinga houdt nog tot en met 30 september in zorgresidentie Eglantier aan de Koperdraadstraat een dubbeltentoonstelling rond ‘De oude tramstatie en omgeving’ en ‘De voedselrantsoenering tijdens Wereldoorlog II’. Een expositie die al twee jaar klaar is.

“Het is de coronacrisis die ons zo lang parten heeft gespeeld en ervoor gezorgd heeft dat wij ons werk pas na twee jaar kunnen tonen”, zegt verantwoordelijke voor de werkgroep militaria Dominique Demey. “Anderzijds gaf ons dat wel de mogelijkheid om de zaken nog wat uit te diepen en te koppelen aan het thema van de Open Monumentendagen: over-leven in de oorlog.”

diverse functies

Eerst wilde de heemkring vooral focussen op het station van de buurtspoorwegen aan de Nieuwe Markt, dat van 1908 tot 1932 onderdak bood aan vier stoomtrams. De tram maakte de verbinding Wevelgem – Gullegem – Sint-Eloois-Winkel – Izegem – Ardooie en terug. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het pand ook dienst als ‘soepkot’ waar kinderen en volwassenen er bij Winterhulp soep of pap kwamen halen. Tot in de jaren 1960 was hier ook de werkloosheidscontrole gevestigd. Daarna bood het gebouw tijdelijk onderdak aan een deel van de Wevelgemse technische dienst. Ondertussen werd ‘de tramstatie’ met de grond gelijk gemaakt en verrijst een groot woonblok met sociale appartementen in de plaats.

Voldoende redenen om één en ander dieper uit te spitten en te verdelen in twee exposities die elk een vleugel van de zorgresidentie innemen. De tentoonstellingen konden al bezocht worden op Open Monumentendag. Ze zijn nu nog tot en met donderdag 30 september elke dag vrij te bezoeken van 14 tot 17 uur. Bezoekers moeten wel verplicht een mondmasker dragen. (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier