Heemkundige Kring Mesen zoekt medewerkers voor ambitieuze tentoonstelling

Patrick Colson en Marino Mahieu zoeken beelden en voorwerpen over de wederopbouw van Mesen. (foto EF)
Redactie KW

De Heemkundige Kring Mesen kijkt nu al uit naar zondag 13 september. Dan immers wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden. “We organiseren een tentoonstelling in het eerste herbouwde huis van Mesen met als thema Het kleine Mesen uit de as herrezen“, zegt Patrick Colson die samen met Marino Mahieu en Philippe Bosschaerts het bestuur van de vereniging uitmaakt. “We willen onze werkgroep ook uitbreiden om pakkende beelden en voorwerpen over de wederopbouw van Mesen te vinden.”

Het eerste herbouwde huis van Mesen is nu café St. Sebastiaan maar heette 100 jaar geleden ‘Au Nouveau Messines’. “De boogschuttersgilde van Mesen zat vroeger in het café in de Gentstraat en verhuisde later naar de Ieperstraat.” In de tentoonstelling wil de Heemkundige Kring terugblikken op de eerste twaalf jaren na de Groote Oorlog.

“Uitvergrote foto’s en zichtkaarten geven een duidelijk beeld hoe Mesen er toen uitzag. We besteden ook aandacht aan de toen geboren Mesenaars en zeker aan de architecten Patris en Knein, beiden uit Brussel. Knein tekende onder meer de plannen voor het café Au Faubourg d’Armentieres en de burgerhuizen in de Gentstraat. Patris was verantwoordelijk voor onder meer de kerk met pastorie en het stadhuis.”

1924 in de kijker

In de tentoonstelling wil Patrick Colson ook het monumentenjaar 1924 in de kijker plaatsen. In 1924 werden zowel het London Scottish Memorial als het New Zealand Division Memorial ingehuldigd. “Het bataljon London Scottish was het eerste Britse bataljon dat in de oorlog werd ingezet tegen Duitse eenheden. De eenheid werd in typische autobussen uit London overgebracht. De eenheid verloor tussen 30 oktober en 3 november 1914 meer dan de helft van haar manschappen. Het gedenkteken werd onthuld op 5 mei 1924 in aanwezigheid van koning Albert.”

De eerste jaren na het einde van de Eerste Wereldoorlog was er ook weer tijd voor plezier en vertier. Er werden halfvastenstoeten georganiseerd. ” Halfvastenstoeten bestaan al lang in Mesen – er bestaat een foto hiervan van 1898 – ikzelf heb programmafolders liggen van die stoeten van 1920 tot 1928, het waren eigenlijk de voorlopers van de huidige carnavalstoeten.” (MDN)

Wie wil toetreden tot de Heemkundige Kring van Mesen kan contact opnemen met Patrick Colson: 0495 61 68 84.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier