Heemkundige Kring brengt expo over de jongensschool in Dadizele

Voorzitster Daisy Decoene met klasfoto van meester Jozef D'Halleweyn van het jaar 1909. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

De Dadizeelse heemkundige kring Dadingisila pakt van vrijdag 1 tot en met zondag 3 november uit met een tentoonstelling omtrent de jongensschool. “Enkele jaren geleden brachten we al een tentoonstelling omtrent de meisjesschool, nu zijn de jongens aan de beurt”, aldus voorzitster Daisy Decoene.

Vijf jaar nadat de Dadizeelse heemkundige kring een tentoonstelling bracht omtrent de meisjesschool, koos het bestuur ervoor nu iets te doen rond de plaatselijke jongensschool. “Er werd al heel vroeg, zelfs ten tijde van Ridder Jan in de vijftiende eeuw, onderwijs verschaft aan de Dadizeelse jeugd”, aldus Daisy Decoene, voorzitster van de Dadizeelse heemkundige kring. Zij spitte samen met de leden van de vereniging het verleden uit van de jongensschool in Dadizele. De eerste echte jongensschool werd in de Kleppestraat ingericht.

Léonie de Croix

De school kende aanvankelijk succes, maar door de schoolstrijd tussen de liberalen en de katholieken kwam er al vrij vlug, in 1879, een nieuwe school in de toenmalige Gheluwestraat. De school in die straat, die nu gekend is als de Ketenstraat, kwam er mede dankzij de financiële hulp van kasteelvrouw prinses Léonie de Croix. Als dank voor de schenking van de grond, kreeg zij in de gevel van de school een wapenschild dat bij de afbraak eind de jaren 90 in het bezit van de heemkundige kring kwam. “Wij mochten het op onze kosten laten wegnemen en bijhouden. De zware steen zal straks op onze tentoonstelling te zien zijn”, aldus Daisy. Inmiddels zijn de oude schoolgebouwen langs de Ketenstraat verdwenen. Op die plaats staan nu de nieuwe kamers van het woonzorgcentrum.

Er werd al ten tijde van Ridder Jan in de 15e eeuw onderwijs verschaft in Dadizele

Terwijl de school aanvankelijk een bemoedigende start maakte, bleven de deuren van de schoolpoort in de Kleppestraat al na een dertiental jaar gesloten. Dit door een gebrek aan leerlingen. Slechts dertien kinderen volgden er les. Toen de oorlog in 1914 uitbrak werd de school in de Ketenstraat zwaar beschadigd. Na de oorlog werd ze heropgebouwd, maar al snel bleek ze te klein om de vele kinderen in op te vangen. In afwachting van een oplossing werden er barakken geplaatst. “Omdat er in de Ledegemstraat nog een stuk grond lag groot genoeg voor een nieuwe school, besliste de gemeente daar een gebouw op te trekken met vier klassen voor acht leerjaren”, aldus Daisy. In 1923 was de nieuwe school helemaal klaar. Later zou ze tot twee keer toe uitbreiden. Daarnaast werden ook nog heel wat aanpassings- en moderniseringswerken uitgevoerd. “De jongensschool fusioneerde in 1997 met de meisjesschool. Het is ook daar dat we onze opzoekingen staakten.”

foto’s uit 1891

De tentoonstelling van de heemkundige kring is een verzameling van alles wat maar iets te maken heeft met de geschiedenis van de jongensschool in Dadizele. “Naast de traditionele klasfoto’s, waarvan de oudste met meester Jan D’Halleweyn uit 1891 dateert, zijn er ook beelden van de oude en recentere jongensschool te zien”, aldus Daisy. Daarnaast zullen de bezoekers aan de tentoonstelling ook plannen, rapporten en tekeningen kunnen bewonderen. “We willen vooral ook de mensen bedanken die ons materiaal bezorgd hebben om de tentoonstelling mogelijk te maken.” Zo kreeg de heemkundige kring onder andere oude registers met namen, verslagboekjes, brieven en foto’s. De tentoonstelling vindt plaats van vrijdag 1 tot zondag 3 november in de gebouwen op het gemeentelijk domein ‘t Torreke in Dadizele. Op vrijdag 1 november kan men de tentoonstelling bezoeken tussen 14 en 17 uur. Op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur en ook op zondagochtend zijn er leden van de heemkundige kring aanwezig om hun opzoekwerk te tonen aan het grote publiek. De inkom voor de tentoonstelling bedraagt 2 euro voor leden, niet-leden betalen 4 euro. Tijdens de driedaagse tentoonstelling kunnen leden een publicatie van ‘Sprokkels’ ophalen. De uitgave wordt ter plaatse ook te koop aangeboden. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier