Heemkundige Kring Ardooie ziet beeldenbank groeien

Willy Jodts (rechts) stelt met plezier zijn mooi archief ter beschikking van de beeldenbank van de Heemkundige Kring. Luc Vanneste (links) zorgt voor de inscanning van de foto's. © JM
Redactie KW

De Heemkundige Kring startte twee jaar geleden met een nieuw initiatief. Op hun website archiveren ze fotomateriaal. Meteen een uitnodiging aan de bevolking om mee op ontdekkingstocht te gaan in het rijke fotoarchief en een invitatie om eigen foto’s te posten die dan op de website kunnen verschijnen.

Luc Vanneste is sinds het ontstaan van de beeldenbank actief bezig met de invulling ervan. Momenteel staan er zowat 1.500 foto’s op de beeldenbank. Die zijn netjes ingedeeld in een reeks over Ardooie en over Koolskamp. De deelgemeente was tot voor kort slechts goed voor 300 beelden. Maar daar komt straks verandering in. Willy Jodts stelde zijn uitgebreid fotoarchief ter beschikking. Dit zal nu gedigitaliseerd worden, op de beeldenbank geplaatst en daarna netjes teruggegeven worden aan de eigenaar.

Foto’s en informatie

Wie foto’s ter beschikking heeft, kan deze inscannen en bezorgen aan de secretaris van de Heemkundige Kring, Luc Vanneste. Wie meer informatie heeft over verschenen foto’s in de beeldenbank kan ook bij hem deze nuttige informatie kwijt. ‘

“Vaak krijgen wij wel een foto binnen maar ontbreekt bijvoorbeeld het jaartal of zijn er namen te weinig van mensen die op de foto staan. Het is onze bedoeling om zo volledig mogelijk te zijn in dit archief” zegt Luc Vanneste.

In de huidige fase verzamelt de heemkundige kring foto’s van Ardooie en van Koolskamp in verschillende categorieën. Een eerste reeks bestaat uit oude postkaarten. Men zoekt hierbij postkaarten die uitgegeven zijn vóór 1970. Foto’s uitgegeven door een bestaande drukkerij of organisatie worden niet weergegeven.

Een tweede categorie zijn oude klasfoto’s. Foto’s van meer dan 25 jaar oud worden hier weergegeven.

In een derde map verzamelt men groepsfoto’s van verenigingen, organisaties, familiebijeenkomsten… Ook hier geldt de norm dat ze minstens 25 jaar oud moeten zijn.

Tenslotte zijn er foto’s van verdwenen herbergen in de gemeente.

Oude affiches

Naast fotomateriaal zet Luc Vanneste sinds kort ook een rubriek op punt met oude affiches. “Ik heb er al een duizendtal. Het werk om deze in te scannen is begonnen”, laat Luc weten.

Bekijk alles wat tot nu toe aangeleverd werd op www.heemkringarko.be. Zo geniet je van het verleden. (JM)

Info: www.heemkringarko.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier