Heemkundekoppel bundelt historische verhalen

Lut en Willy© AV
Lut en Willy© AV
Redactie KW

Het Davidsfonds en Wibilinga Moorsele-Wevelgem pakken in juni uit met een nieuw boek over de Moorseelse geschiedenis. In ‘Uit het Moorseelse verleden’ bundelden zij de voornaamste artikelen die het heemkundekoppel Lut Vanoverberghe en Willy Coolsaet over Moorsele schreven.

Lut (89), gepensioneerd schooldirectrice, en Willy (83), gepensioneerd filosoof, zijn geboren en getogen Moorselenaars. Ze genieten in lokale heemkundige middens een grote faam. Zij schreven artikels in ‘De Leiegouw’, ‘West-Vlaamse Sprokkelingen Wibilinga’, ‘Dadingisila’ en tekenden voor complete boeken als ‘Van pastoors en andere vrome lieden in Moorsele’ en ‘Marie Cornillie’. Hun laatste werk is ‘Een kijk op de negentiende eeuw te Moorsele’.

Griete Naeyers

Een kijk op de negentiende eeuw te Moorsele’ beschrijft o.a. het levensverhaal van een schatrijke vrouw en Gilbert Flamez. “Het zijn stuk voor stuk bijdragen die een echte liefhebber in zijn collectie moet hebben en die niet verloren mogen gaan”, mijmerde Willy. “Ook Wibilinga en het Davidsfonds waren die mening toegedaan.” “ Bovendien hadden wij nog ruim voldoende informatie en gespreksstof om een nieuw boek mee samen te stellen ”, voegt Lut er aan toe. Er is een grote verscheidenheid, zowel qua onderwerp als datering van de gebeurtenissen. Het boek opent met het pijnlijke verhaal van Griete Naeyers, in 1603 beschuldigd van hekserij.

Daarna volgt een bondig onderzoek naar het bouwen van de Moorseelse kerk, halfweg de 16de eeuw. Men vindt er ook een artikel over baljuw Bottens ( 17de eeuw, nvdr .), die behalve de Moorseelse baljuw ook de ontvanger was in de cisterciënzerinnenabdij van Wevelgem. De lezer komt ook te weten dat het centrum van Moorsele verwoest werd door een brand op het einde van de 18de eeuw.

‘t Frans klooster

Dat Moorsele een dorp was met veel wevers van fijn linnen, is ook buiten de dorpsgrenzen een bekend gegeven. In het boek vind je ook meer informatie over de moeilijke omstandigheden waarin deze mensen moesten leven. In een kort artikel verneem je ook hoe Joannes Franciscus Lesaffre in Moorsele aan een straatnaam geraakte en wat de Kleppekapel in Dadizele met Moorsele te maken heeft.

Verder krijg je ook uitleg waarom oudere Moorselenaren het woonzorgcentrum op het Sint-Maartens-Plein vaak gemeenzaam ‘t Frans klooster noemen. In een opmerkelijk artikel van 56 bladzijden krijg je als presentje ook een overzicht van alle teruggevonden toponiemen waarmee de boeren hun akkers en weiden benoemden. Op een vouwblad kan je nagaan waar elk perceel juist ligt.

Praktische info

Het resultaat van alle zoek- en verzamelwerk leverde een boek op van 231 bladzijden, met 30 foto’s en illustraties. Wie bestelt voor 31 mei, krijgt het boek voor 25 euro. Dit kan bij Dirk Lust, 0474 93 27 04 of via lust.desmet@skynet.be. Het kan ook bij Eric Vanhee, 0477 41 86 69 of via eric.vanhee@skynet.be.

Na verschijnen, worden de boeken aan huis geleverd. Gullegemse Davidsfondsleden kunnen intekening, betaling en levering ook regelen via verenigingssecretaris Marc Gheysen, Peperstraat 22.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier