Heemkring Amantine brengt twee boeken over landbouw uit

Luc Vanassche, Jan Deloof en Andre Velghe stellen trots de boeken voor waar maandenlang aan werd gewerkt. © GJZ
Redactie KW

Onze gemeente telde in het verleden bijna 200 boerderijen. Dit blijkt uit het speurwerk van heemkundige kring Amantine. De heemkring brengt twee boeken uit over de landbouw. Boeken waar maandenlang aan werd gewerkt.

Heemkring Amantine voegt een nieuw hoofdstuk toe aan haar publicaties over de veranderingen in de fusiegemeente Zwevegem in de laatste 200 jaar. Eerder verschenen al uitgaven over de windmolens, de fabrieken van dakpannen en bakstenen, de brouwerijen, de cafés en de textielindustrie. Nu is de landbouw aan de beurt.

“Het samenbrengen van de informatie is een enorm werk geweest. Gelukkig kregen we hulp van heel wat mensen en dan vooral ook van Marcel Delbeke, Geert Lateur, Gerard Meersseman en Hervé Weedaege die hun kennis wilden delen. Sommige landbouwers lieten ons ook toe te putten uit hun rijke familiegeschiedenis”, zegt Luc Vanassche, voorzitter van Amantine.

Nu zijn er twee delen klaar met enkel boerderijen uit het oude Zwevegem en met een klein zijsprongetje naar Zwevegem-Knokke. “We zijn ook al bezig met de deelgemeenten en willen zo snel mogelijk ook met de boerderijen van Heestert, Moen, Sint-Denijs en Otegem uitpakken”, geeft Luc Vanassche mee.

Bijna 200 boerderijen

De hofsteden zijn per straat opgenomen, en de straatnamen zijn dan weer alfabetisch geschikt. “Omdat de publicatie anders niet hanteerbaar zou zijn, werken we met twee delen. Het eerste omvat net geen 100 boerderijen die te vinden waren van de Avelgemstraat tot de Kastanjeboomstraat en bijna evenveel in het tweede deel van de Kortrijkstraat tot de Wulfsbergstraat. In totaal worden 194 boerderijen beschreven”, verduidelijk Andre Velghe die instond voor de lay-out.

Elk deel telt 160 bladzijden en is rijkelijk voorzien van foto’s. Elk deel kost 17 euro plus eventueel 10 euro aan verzendkosten.

De boeken zijn nu in druk en kunnen op zaterdag 5 december afgehaald worden in café Uilenspiegel in Zwevegem-Knokke. Intekenen kan tot 1 december door het verschuldigde bedrag te storten op BE19 4687 3607 9112 met vermelding van deel 1, deel 2 of beide delen. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier