Wie uit het land terugkeert, zal dan dus onmiddellijk in quarantaine moeten gaan en zich moeten laten testen op Covid-19. Dat blijkt woensdag uit het nieuwste reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Verschillende Spaanse autonome regio's en provincies waren reeds rood ingekleurd, vrijdagavond volgt dus de rest van het land.

Meer rood in Frankrijk en Kroatië

Ook het aantal Franse departementen met een rode kleurcode wordt vrijdag uitgebreid. Hauts-de-Seine, Val-d'Oise, Loiret, Gironde, Rhône, Var en Guadeloupe worden aan het lijstje toegevoegd. Hoofdstad Parijs en acht andere departementen waren reeds verboden terrein.

De Kroatische provincies Brod-Posavina en Zadar zullen vanaf vrijdagavond eveneens rood kleuren. ?ibenik-Knin en Split-Dalmatië kregen eerder al de kleurcode rood. Andorra, Denemarken, Finland, Hongarije, Roemenië en het Britse Aberdeen vervolledigen het lijstje met rode gebieden.

Oranje zones

De noordoostelijke regio in Bulgarije en Malta zijn dan weer van het lijstje met rode zones en landen verdwenen. Zij kregen de kleurcode oranje. Dat betekent dat er strikt genomen geen reisverbod naar deze zones is ingesteld, maar dat er niettemin een gematigd hoog risico op besmetting met Covid-19 is vastgesteld. Wie uit oranje gebied terugkeert, wordt eveneens gevraagd zich te laten testen en in quarantaine te gaan, maar dit is - in tegenstelling tot reizigers uit rood gebied - geen wettelijke verplichting.

Het lijstje met groene landen, die nog zones hebben waarvoor geen reisbeperkingen gelden, is in het nieuwe reisadvies teruggebracht naar zes: Bulgarije, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Polen en Portugal. Geen enkel Europees land is met andere woorden nog volledig groen ingekleurd.

Voor landen buiten de Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk geldt er sowieso een formeel reisverbod.

Wie uit het land terugkeert, zal dan dus onmiddellijk in quarantaine moeten gaan en zich moeten laten testen op Covid-19. Dat blijkt woensdag uit het nieuwste reisadvies van Buitenlandse Zaken.Verschillende Spaanse autonome regio's en provincies waren reeds rood ingekleurd, vrijdagavond volgt dus de rest van het land. Ook het aantal Franse departementen met een rode kleurcode wordt vrijdag uitgebreid. Hauts-de-Seine, Val-d'Oise, Loiret, Gironde, Rhône, Var en Guadeloupe worden aan het lijstje toegevoegd. Hoofdstad Parijs en acht andere departementen waren reeds verboden terrein. De Kroatische provincies Brod-Posavina en Zadar zullen vanaf vrijdagavond eveneens rood kleuren. ?ibenik-Knin en Split-Dalmatië kregen eerder al de kleurcode rood. Andorra, Denemarken, Finland, Hongarije, Roemenië en het Britse Aberdeen vervolledigen het lijstje met rode gebieden. De noordoostelijke regio in Bulgarije en Malta zijn dan weer van het lijstje met rode zones en landen verdwenen. Zij kregen de kleurcode oranje. Dat betekent dat er strikt genomen geen reisverbod naar deze zones is ingesteld, maar dat er niettemin een gematigd hoog risico op besmetting met Covid-19 is vastgesteld. Wie uit oranje gebied terugkeert, wordt eveneens gevraagd zich te laten testen en in quarantaine te gaan, maar dit is - in tegenstelling tot reizigers uit rood gebied - geen wettelijke verplichting. Het lijstje met groene landen, die nog zones hebben waarvoor geen reisbeperkingen gelden, is in het nieuwe reisadvies teruggebracht naar zes: Bulgarije, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Polen en Portugal. Geen enkel Europees land is met andere woorden nog volledig groen ingekleurd. Voor landen buiten de Europese Unie, de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk geldt er sowieso een formeel reisverbod.