Heel Kooigem verkoopt lijnzaadkussens voor Music for Life

Guy Vanhulle en Evelien Vermote, op de foto met hun kinderen Amélie en Loïc, verwerken lijnzaad in hun bedrijf Flaxseed Trading in Doornik. Ze sponsoren het lijnzaad voor de lijnzaadkussentjes die de Kooigemse school wil verkopen voor de Warmste Week met als goed doel het onderzoek naar ALS ondersteunen. © EDB
Redactie KW

De Kooigemse gemeenteschool wil zich graag engageren om het onderzoek naar ALS een steuntje in de rug te geven en zal ter gelegenheid van de Warmste Week zelfgemaakte lijnzaadkussentjes verkopen.

Door Els Deleu

Het idee kwam van Guy Vanhulle (35) en Evelien Vermote (35), die uit Torhout komen en nu in Dottenijs, net over de taalgrens wonen. Hun kinderen Amélie en Loïc lopen school in de gemeenteschool van Kooigem. “Bij ons bedrijf Flaxseed Trading in Doornik verwerken we lijnzaad. Het speelde al langer in ons hoofd om eens lijnzaadkussentjes te maken voor de Warmste Week. Terwijl we ons inzetten voor een goed doel kunnen we ons product eens in de kijker zetten.”

Warmste Week

“In 2018 vroeg juf Annabel ons of we lijnzaad konden leveren om lijnzaadkussentjes te maken voor moederdag. We wisten dat juf Annabel in een naaiclub zat met nog een mama.

Via deze weg polsten we of er geen interesse zou zijn om hiermee iets te doen voor het goede doel en we vergaderden hierover. We wisten dat de man van juf Sofie aan ALS leed en wilden voor dat project gaan. Normaal zouden we vorig jaar in september die lijnzaadkussentjes maken en verkopen, maar er stonden toen op school al zodanig veel acties vast, dat we besloten het uit te stellen.”

Aangezien de Warmste Week dit jaar naar Kortrijk komt, wou de Kooigemse school zeker dit keer inzetten op de actie. Tijdens de laatste vergadering van het oudercomité werd dit voorgelegd en positief onthaald. Op 27 juni verloor Mathieu, de man van juf Sofie en papa van Thomas en Victor echter de strijd tegen ALS. “Dat heeft ons erg geraakt. Toen kwam alles ook in een stroomversnelling terecht, en ook uit de vriendenkring van Mathieu en Sofie wordt er meegewerkt ter nagedachtenis van Mathieu.”

Project van de school

Een lijnzaadkussentje is een alternatief voor een kersepittenkussentje, maar het is zachter. Je kan het ook opwarmen in de microgolfoven. De kussentjes worden gemaakt naar het voorbeeld van juf Annabel. “We maken binnenkussentjes in hittebestendig katoen, en zorgen ook voor een buitenkussentje. Op een effen kant van het buitenkussentje zullen de kinderen van de gemeenteschool in Kooigem tekenen. Daardoor wordt het ook een project van de school. Wie het liever personaliseert, kan ook een blanco kussentje kopen, waar er textielstiften bij geleverd worden.” De besteleformulieren worden begin september meegegeven via de school.

Helpende handen

Op vrijdag 30 augustus wordt er materiaal ingezameld. Flaxseed Trading sponsort het lijnzaad. Wie hittebestendig katoen van minstens 25 op 25 cm en naaigaren in verschillende kleuren kan bezorgen kan dit die dag tussen 17 en 19 uur binnenbrengen op school. Ook grote balen stof zijn welkom.

Op zaterdag 7 september is er een eerste naaidag op school in Kooigem. “We voorzien permanentie van 9 tot 17 uur, wat niet betekent dat je daarom een volledige dag moet komen helpen.”

“We hebben mensen nodig die naaien, maar ook om te knippen en de kussentjes te vullen hebben we helpende handen nodig. We vragen om een mailtje te sturen waarop je schrijft hoe lang je komt, of je je eigen naaimachine kan meebrengen en of je genaamtekende stofscharen kan voorzien. Personen of verenigingen die op één of andere manier hun steentje kunnen bijdragen of interesse hebben in een kussentje kunnen een mailtje sturen naar warmsteweek@guytn.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier