Heel Heule wandelt op Urban Walk voor De Warmste Week

De Seuns in De Heerlijkheid van Heule. © KDS
Redactie KW

In het kader van de Warmste Week organiseert vriendengroep De Seuns een geanimeerde wandeling door en rond tal van Heulse locaties. De opbrengst gaat naar Hoeve De Heerlijkheid, waar er wordt samengewerkt met kwetsbare jongeren.

Door Carlo Herpoel

‘De Seuns’ is een groep van 30 vrienden die elkaar ongeveer 17 jaar geleden leerden kennen vanuit hun engagement voor de ouderraad van de kleuter- en vervolgens de lagere school Spes Nostra in Heule. Ondertussen zijn hun kinderen de lagere school ontgroeid maar de vriendschap en het engagement blijft. Bij de start waren de leden allemaal mannen. De Seuns is Zuid-Afrikaans en betekent letterlijk ‘mannen uit de buurt’.

“Het begon op een verjaardagsfeest. Enkele vrienden stelden voor een minivoetbalploeg op te richten”, vertelt covoorzitter Geert Taghon. “Dit gebeurde tussen pot en pint en iedereen stemde toe. De volgende dag werd iedereen met de neus op de feiten gedrukt. Maar iedereen hield woord.”

24-4 nederlaag was doodnormaal

De minivoetbalploeg was een klucht op zich. Niemand kon voetballen. “We deden ons best maar slaagden er nooit in een wedstrijd te winnen. 24-4 verliezen, was een normale uitslag. Eenmaal hebben we een gelijkspel behaald”, lacht Chris Remmerie. “Maar we hadden altijd veel plezier. Voetballen konden we niet maar we kwamen sympathiek over.”

De eeuwige verliezers hebben wel een trofeekast vol rode lantarens. “We beschikten over een vaste seun-reporter die hilarische verslagen schreef. Sommige waren al geschreven voor de wedstrijd. Het was niet moeilijk. We verloren toch altijd.”

Door de stopzetting van de competitiereeks eindigde de carrière van de Seunse voetbalhelden. Maar ze gingen verder op het sportief elan. Ze beslisten te gaan badmintonnen in onderlinge competitie en huren de zaal in Spes Nostra. 16 sportieve seunelingen spelen er iedere woensdagavond. Daarna lessen ze hun dorst en praten ze na in hun stamcafé De Kameleon. In 2015 zijn de Seuns erkend als Kortrijkse sportvereniging. “We hopen nog een tijd te kunnen badmintonnen”, zegt covoorzitter Geert. “Maar we worden ook een dagje ouder.”

Wandeling van 4,5 km

De Seuns investeren ook in het sociale luik. Ze houden allerlei activiteiten binnen hun vriendenkring. Seuntjes nieuwjaar is een feest met een hoek af, Seuntjes communiefeesten groeide uit tot Seuntjessinksen en ze gaan elk jaar samen op weekend. Daarnaast organiseren ze ook buitenseunse activiteiten, onder meer voor het goede doel.

Op de boerderij zijn activiteiten voorzien zoals een doe-kerstmarkt en optredens van lokale helden

In het kader van de Warmste Week organiseert deze vriendengroep De Seuns een wandeling van 4,5 km die start en eindigt op de Hoeve De Heerlijkheid (meteen ook het goede doel). De wandeling loopt onder andere door en rond tal van Heulse locaties: cafés, handelszaken, de kerk, de bib, de pastorie, De Vonke, Heulse scholen, het rusthuis en een brouwerij. Langs het parcours is er animatie voorzien. Naast de wandeling zijn er activiteiten te beleven op de boerderij. Met een doe-kerstmarkt en workshops voor groot en klein, hapjes en drankjes van eigen kweek en optredens van lokale helden.

De actie wordt georganiseerd ten voordele van ‘t Oranjehuis, en vooral Hoeve De Heerlijkheid in Heule. Vzw Oranjehuis is initiatiefnemer van dit evenement. Op Hoeve De Heerlijkheid wordt er samengewerkt met kwetsbare jongeren. Met het project ‘de Heerlijkheid’ wil vzw Oranjehuis een stap verder gaan dan jeugdhulpverlening en zich ook als organisatie dienstbaar opstellen ten aanzien van de buurt. Twee jaar geleden organiseerden de Seuns al ‘Heule’s Warmste Weekend’. Deze acties brachten toen 7.000 euro op voor Hoeve de Heerlijkheid.

Vooraf inschrijven

De urban walk vindt plaats op zaterdag 14 december in Hoeve De Heerlijkheid, Zeger Van Heulestraat 53, Heule – De wandeling start tussen 14 en 15 uur. kinderen betalen 3 euro, volwassenen 5 euro. De toegang is gratis voor kinderen kleiner dan een meter. Vooraf inschrijven is aan te raden via mail: warmsteweekendheule@gmail.com. De inschrijving is pas definitief na betaling op de rekening van De Seuns, BE30 0018 2462 9311. Meer info: https: www.facebook.com/heuleswarmsteweekend/ – Nancy Geeroms, 0475 22 85 16.