“Heel fijn dat zoveel inwoners tevreden zijn over hun buurt”

© FLORIAN
© FLORIAN
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Wingenaren zijn gelukkige inwoners, zo blijkt uit de Vlaamse Gemeente- en Stadsmonitor. Dat is een driejaarlijkse bevraging en een onafhankelijk meet- en leerinstrument voor zowel burgers als besturen van het Agentschap Binnenlands Bestuur. “Wingenaren geven aan dat het in onze gemeente goed is om te wonen, te spelen, te sporten, ouder te worden…”, zegt burgemeester Lieven Huys (CD&V).

In de cijfers komt de identiteit van Wingene bovendrijven. “Ontmoeting en de buurt in het algemeen vinden we heel belangrijk”, zegt burgemeester Lieven Huys. “Het is heel fijn om te zien dat zoveel inwoners tevreden zijn over hun buurt.” De gemeente scoort erg goed op vlak van sociaal weefsel en contact in de buurt. “Dat is een stevige basis voor een zorgzame buurt en Warm Wingene.”

Ook over voorzieningen zoals sport (93 %), gezondheid (90 %) speelmogelijkheden (85 %), kinderopvang (76 %) en voorzieningen voor ouderen (85 %) zijn de inwoners erg tevreden. Bovendien geven ze aan dat ze zich erg veilig voelen (85 %) in hun buurt en gemeente.

“Ook op vlak van vertrouwen in het lokaal bestuur, communicatie en loketvoorzieningen halen we goede cijfers die ruim boven het Vlaamse gemiddelde liggen”, aldus de burgervader. Toch geven meer dan de helft van inwoners, 52 procent, aan dat ze geen vertrouwen hebben in het gemeentebestuur.

‘Wij zijn Wingene’

Er komen uit de bevraging ook enkele aandachtspunten naar voor. “De Gemeentemonitor levert een uniek beeld op van wat er leeft in onze gemeente. Deze data gaan we gebruiken om bij te leren en te verbeteren”, zegt de burgemeester.

Zaken waarop Wingene minder goed scoort, zijn volgens de gemeente al verankerd in het meerjarenplan. “Onze culturele voorzieningen worden met de komst van een nieuw vrijetijdscentrum in het Keizerspark, inclusief theaterzaal en gloednieuwe bibliotheek, sterk verbeterd. Ook aan de digitale dienstverlening werken we elke dag verder.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier