Heb jij binnenkort een eigen moestuin op Langwater in Kortrijk?

© AN
Annelies Nollet

Stad Kortrijk lanceert een oproep. Ze zijn op zoek naar mensen met groene vingers die de 7.000 m² aan volkstuintjes willen bewerken die binnenkort worden aangelegd op Langwater, een gloednieuwe verkaveling op ‘t Hoge. Op 24 april is er een eerste bijeenkomst voor geïnteresseerden in OC De Lange Munte.

De verkaveling Langwater van Vlerick Group werd in 2013 goedgekeurd. Uiteindelijk komen er in de nieuwe wijk 108 woningen op het gebied tussen de Pietje Paterbeek en de toegangsweg van Hoeve Soubry. De ontwikkelaar verwacht dat ongeveer 80 procent van de inwoners zal bestaan uit jonge gezinnen. “Omdat de huizen relatief kleine tuintjes hebben voorzien we een grote groenzone van 3 hectare en een goede fietsverbinding met de omgeving”, vertelt schepen van Bouwen en Wonen, Wout Maddens.

De zone wordt voorlopig opgedeeld in drie stukken. De eerste zone bestaat uit een park van een hectare waar enkele bankjes worden voorzien. “Ook een paar voetbalgoals zijn een optie”, zegt schepen van Milieu Bert Herrewyn. “Met speeltuigen voor kinderen wachten we nog even tot de wijk echt bevolkt is. Dan kunnen we goed op de noden van de mensen inspelen.” Zone twee is 2.700 m² meter groot en is gereserveerd voor moestuinierders, die moet wel nog aangelegd worden. “Maar dat zal relatief snel gaan”, belooft de schepen. “Begin mei moeten mensen er al kunnen planten.” Het laatste vrije stuk grond zal het komende jaar bewerkt worden door het PTI Campus Tuinbouwschool. Maar in een latere fase zullen ook daar volkstuintjes aangelegd worden.

Vrijwilligers

Wie zich geroepen voelt om te tuinieren op Langwater kan voor een perceeltje van 5 op 5 of eentje van 10 op 5 kiezen. De uitbating van de percelen zal iets anders verlopen dan gewoonlijk. “Meestal vraagt de stad 25 euro huur voor algemene kosten”, verduidelijkt Bert Herrewyn. “Hier willen we de uitbating volledig in handen van vrijwilligers geven. Zij zullen dus zelf kunnen bepalen hoeveel lidgeld ze vragen en wat ze daarmee aankopen.”

Afgelopen week startten de eerste inwoners van de wijk met hun verhuis. Nicolas Decruynaere, Annemieke Lambrecht en hun vier kinderen voelen zich al helemaal thuis. Vooral Nicolas verheugt zich er op om in een tuintje te wroeten. “We zullen zeker op de infovergadering langs gaan”, vertelt zijn vrouw. “Vooral onze jongste zal dat tuinieren fantastisch vinden. We hopen ook dat de tuintjes een fijne mix van mensen zullen aantrekken. We kijken er in elk geval naar uit.”

Het project kost de stad ruim 80.000 euro. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de infovergadering op woensdag 24 april om 20:00 uur in OC De Lange Munte.

(AN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.