Heaven Hosten zingt voor papa Mike die revalideert na zwaar ongeval

Heaven zit na het motorongeluk in oktober nog altijd in een rolstoel. (Foto EG)
Redactie KW

Het optreden van De Muzieknootjes wordt iets speciaals voor Heaven Hosten (9). Haar kerstliederen zullen vooral bedoeld zijn voor haar papa Mike Hosten (31) die al enkele maanden in het Jan Ypermanziekenhuis ligt. Het gevolg van een ongeval twee maanden geleden.

Op woensdag 18 december van 15 tot 16 uur zingen De Muzieknootjes, het koor van de Sint-Vincentiusschool Zillebeke, kerstliederen in de inkomhal van het Jan Ypermanziekenhuis. Voor Heaven Hosten die op 15 november 9 jaar werd en in het vierde leerjaar in de Sint-Vincentiusschool zit, is dit optreden wel iets speciaals. Ze was samen met haar papa betrokken in een zwaar ongeval.

Heaven herinnert zich nog goed die zaterdag 5 oktober. “Ik was naar een feestje bij een klasgenootje in Poperinge geweest”, vertelt Heaven. “Mijn papa was mij met de motor komen halen en we reden samen naar huis. Eerst waren we nog eens bij mama in het benzinestation in de Meenseweg langs geweest. In het begin van de Maaldestedestraat hadden we een ongeluk met een tractor.”

Mike en zijn vrouw Manuela in betere tijden. (Foto EG)
Mike en zijn vrouw Manuela in betere tijden. (Foto EG)

Omstreeks 18.30 uur botsten ze met de motor tegen een tractor die links een veld wou inslaan. Mike Hosten werd in kritieke toestand afgevoerd met een ernstig hoofdletsel en het meisje liep een beenbreuk op. Hoe het ongeval precies gebeurde, is nog steeds onduidelijk. Een deskundige van het parket kwam ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Uit de eerste bevindingen van het parket reed geen van beiden te snel, maar de gevolgen waren wel groot.

Zes operaties

“Voor mij volgde een spoedoperatie na mijn zware beenbreuk en een knieletsel. Ook mijn milt werd verwijderd”, vertelt Heaven. “De groeischijf van mijn knie is wellicht stuk, zodat ik nog altijd in een rolstoel zit. Maar eigenlijk is dat allemaal onzeker. In februari moet ik naar het UZ Gent voor verder onderzoek. Uiteindelijk heb ik wel zes operaties achter de rug. Ik werd één keer geopereerd aan mijn buik en vijf keer aan mijn been.” Voor papa Mike waren de gevolgen erger. “Mijn man liep ernstige hersenschade op”, vertelt Manuela Coutereel, echtgenote van Mike Hosten en mama van Lüka (12), Heaven (9) en Lily (bijna 2). “Mike heeft zes weken op de intensieve afdeling gelegen en verblijft momenteel op de afdeling neurologie, waar hij een aangepaste behandeling krijgt. De breuken die hij opliep zijn gedeeltelijk hersteld, maar hij is wel voor een deel blind en werken zal niet meer lukken.”

Kerstliederen

“Het geheugen van Mike is grotendeels weg”, vervolgt Manuela. “Mike spreekt in en uit en vergeet ‘s avonds wat er in de loop van de dag is gebeurd. Hij leeft in een fantasiewereld. Meestal heeft hij geen besef van tijd, plaats en ruimte. Sinds het ongeluk ga ik hem elke dag bezoeken in het Jan Ypermanziekenhuis. Toen het ongeluk was gebeurd, werd mij aangeraden om afscheid te nemen, want zijn toestand was heel ernstig. Ik zou hem de laatste keer zien, maar hij overwon de eerste drie kritieke dagen en negen weken na die bewuste dag is hij er nog. Ik ben echt trots op hem, want het is een doorbijter. Hij werkte vol overgave in de tuinbouw en was een harde werker. Het is natuurlijk niet meer dezelfde Mike als vroeger, maar hij is er nog. Ik kan hem nog een knuffel en een zoen geven. Het is niet eenvoudig, maar ik kijk niet meer naar het verleden, enkel de toekomst telt. Binnenkort gaat Mike ook naar het UZ in Gent, waar men hem mogelijk grondiger kan begeleiden.” Heaven is al lid van De Muzieknootjes sinds het eerste kleuter en zingt elk jaar in het Jan Ypermanziekenhuis tijdens het kerstmarktje dat er plaats vindt van 16 tot en met 19 december. “De kerstliederen die we dit jaar brengen in het Jan Ypermanziekenhuis zullen toch iets speciaals zijn”, vertelt Heaven. “Papa zal wel komen luisteren, ondersteund door mama. Ik heb al een aantal keer aan mijn papa verteld dat we komen zingen, maar kort daarop is hij het alweer vergeten. Ook de leden van De Muzieknootjes zullen met veel enthousiasme zingen, want papa was graag gezien in mijn school. Hij heeft onder andere het voederhuisje gemaakt dat in de tuin van de school staat. Het wordt wellicht een emotioneel optreden, zeker voor ons gezin en onze familie. Uiteraard mogen ook de andere mensen komen luisteren.” (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier