Headbanger’s Balls Fest in Izegem wordt een eerbetoon aan overleden Jurgen

Jurgen Callens blijft voor eeuwig verbonden met Headbanger's Balls Fest. Hier zie je hem samen met Kurt Grymonprez, Pascal Glorieux en zijn zoon Jari bij de Cowboys & Aliens, die in 2017 te gast waren in Izegem. (Foto Hughes Vanhoucke) © (Foto Hughes Vanhoucke)
Redactie KW

De zevende editie van Headbanger’s Balls Fest moet het noodgedwongen zonder Jurgen Callens doen. De 45-jarige Izegemnaar overleed in augustus vorig jaar, maar het populaire rock- en metalfestival waar Jurgen een van de bezielers van was gaat verder. “Dat zijn we aan Jurgen verschuldigd”, zeggen co-organisatoren Kurt Grymonprez en Pascal Glorieux.

Headbanger’s Balls Fest is in amper enkele jaren uitgegroeid tot een echt fenomeen dat de grenzen van Izegem al lang overstijgt. De rock- en metalhoogmis startte voorzichtig in 2012 bij tennisclub Isis, maar staat nu te boek als een stevig festival. “Die eerste keer kregen we misschien zestig of zeventig mensen over de vloer”, blikken Kurt Grymonprez en Pascal Glorieux terug. Zij maken deel uit van het zevenkoppige team achter Headbanger’s Balls Fest.

Straks, op zaterdag 5 mei, schiet de zevende editie uit de startblokken in De Leest. “Vorig jaar vulden we de zaal al met zeshonderd muziekfans. Zo zijn we de eerste organisatie die het Izegemse cultuurhuis met een staand evenement kan vullen.”

Ondanks het grote succes zal De Leest straks toch iets vreemder dan normaal aanvoelen. “Het wordt de eerste keer zonder onze Jurgen, hé”, zuchten Pascal en Kurt. “Tijdens de eerste editie was hij de dj van dienst op het afsluitend feestje en kort daarna trad hij toe tot de organisatie. Jurgen ademde metal en rock. Headbanger’s Balls Fest was écht zijn ding.”

Gaandeweg werden Kurt, Pascal en Jurgen erg goeie vrienden. “Hij heeft erg veel voor ons betekend. Onder zijn impuls is ons festival stevig gegroeid. Jurgen stond met zijn beide voeten in de metalscene. Hij kende alle bands, maar wist tegelijk als geen ander wie er in het publiek stond. Hij was onze gedroomde man om de public relations te verzorgen. Jurgen haalde het volk naar Izegem.”

“Jurgen was echt een doodbrave kerel. Geen tafelspringer, maar enorm gedreven en een gevoelsmens”

Ook vorig jaar was Jurgen nog een van de drijvende krachten achter Headbanger’s Balls Fest. “Hij stond ook in voor het boeken van de bands, want hij wist wie telde in het wereldje. En eigenlijk was Jurgen de man die ervoor zorgde dat het grote plaatje klopte. De man van de ideeën.”

Dramatisch

Op 19 augustus augustus 2017 sloeg echter het noodlot toe. “Jurgens dood was voor ons allemaal een donderslag bij heldere hemel”, klinkt het. “We wisten dat hij in de hoek zat waar de klappen vielen, maar hadden nooit durven denken dat het zo dramatisch zou eindigen. Onze wereld stond toen even helemaal stil. Vier dagen eerder tijdens de Izegemse triatlon waren we nog bezig met een nieuwe vergadering te beleggen en zei Jurgen dat hij met twee bands al een akkoord had voor 2018. Die twee groepen Flotsam & Jetsam en Avenging Benji zullen straks ook in De Leest staan. Helaas zal Jurgen het zelf niet meer meemaken.”

Kort na Jurgens heengaan was het allesbehalve zeker dat Headbanger’s Balls Fest nog zou plaatsvinden. “We hebben elkaar toen een maand met rust gelaten en daarna een vergadering in de Koornmarkt georganiseerd. Er waren twee opties: ofwel gingen we na twee minuten uit elkaar en behoorde ons festival tot het verleden, ofwel werd het een lange en interessante avond. Gelukkig kozen we unaniem voor optie twee. Iedereen was het er over eens dat Headbanger’s Balls Fest moest blijven bestaan, als eerbetoon aan Jurgen. Dat verdient hij. En blijkbaar deelt iedereen die mening, want zelfs de sponsors die Jurgen de voorbije jaren aanbracht, geven ons ook nu weer onze steun. Dat doet deugd.”

Pascal en Kurt zullen Jurgen vooral herinneren als een door en door goeie kerel. “Hij was een doodbrave mens. Altijd bereid om iemand te helpen. Hij was geen tafelspringer, maar wel erg gedreven. En een gevoelsmens. Hij zag er met zijn lange manen misschien wat ruig uit, maar achter die ruwe bolster zat een zachte pit verscholen. Bijzonder spijtig dat Jurgen er niet meer is.”

De nieuwe editie zal deels in het teken van Jurgen staan. “Maar het mag geen tweede uitvaartplechtigheid worden. We gaan voor een feest, dat zou Jurgen ook zelf gewild hebben. Aan de ingang komt een grote banner met zijn foto en twee bands hebben het publiek zelf de setlist laten samenstellen, ter ere van Jurgen.”

De organisatie heeft ook Jurgens familie en kinderen uitgenodigd. ” We willen hen tonen dat Jurgen voor altijd een deel van onze Headbanger’s Balls” Fest-familie zal blijven. Want zonder hem was dit allemaal niet mogelijk geweest.”

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.