Headbangen op je stoel: 750 metalfans openen eerste coronaproof evenementenplein van ons land

Taferelen zoals die van vorig weekend, toen het coronaproof evenementenplein in Kortrijk voor het eerst in gebruik genomen werd, zitten er even niet meer in. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Zaterdagavond werd Depart XXL, het eerste coronaproof evenementenplein van ons land voor het eerst in gebruik genomen. De organisatoren van metalfestival Alcatraz organiseerden er Sound of Noise. Zo’n 750 fans konden er coronaproof headbangen met optredens van Evil Invaders, Spoil Engine en Dyscordia. “Headbangen op je stoel voelt een beetje raar, maar we zijn al lang blij dat er weer optredens zijn”, klonk het enthousiast bij de fans. Het evenement verliep zonder incidenten.

“Gelukkig Nieuwjaar Kortrijk!”, zo begonnen de mannen van Dyscordia hun set op Kortrijk Weide. Stipt om 18.00 uur ging hun optreden van start. Ook al waren tegen die tijd nog lang niet alle stoelen in de zaal bezet. “We hebben een strikt schema waar we ons willen aan houden”, legt Ilse Bosch van Apache Productions uit. “Om 22.00 uur stipt vertrekt iedereen weer naar huis.” Tegen 20.30 uur was elke stoel bezet.

Geen seconde getwijfeld

Op de tweede rij zitten William Debooserie en Connie Beernaert, twee rasechte metalfans uit Kortrijk. “Dit is pas ons tweede optreden deze maand”, vertelt Connie. “Dat is belachelijk weinig voor ons doen. We hebben nog zeker zeven tickets liggen in de kast voor optredens die uitgesteld zijn naar volgend jaar en nog drie voor festivals.”

Op de tweede rij zitten William Debooserie en Connie Beernaert, twee rasechte metalfans uit Kortrijk.
Op de tweede rij zitten William Debooserie en Connie Beernaert, twee rasechte metalfans uit Kortrijk.© AN

Het koppel twijfelde geen seconde om naar Sound of Noise te komen. “Ik denk dat we de eerste waren die tickets gekocht hebben”, lacht Connie. “Waarom zouden we daarover twijfelen? Alles is hier super goed georganiseerd. Het was even aanschuiven aan de ingang. Maar verder gaat alles heel vlot. Je pintje brengen ze zelfs tot aan je stoel.”

Betalen bleek wel even een uitdaging. Dat kon enkel met de populaire app Payconic via een QR-code die fans op hun tsoel konden vinden. “Maar een van de vrijwilligers heeft mij dan geholpen om dat te installeren”, aldus een tevreden Connie. Of het niet tegen steekt dat ze op haar stoel moet blijven zitten? “Het doet natuurlijk een beetje vreemd aan. Maar op andere optredens of festivals kopen mijn man en ik sowieso steeds viptickets omdat ik voor mijn gezondheid af en toe moet kunnen zitten. De bands zijn geweldig, wij gaan dus genieten. Stoel of niet. We zijn al lang blij dat we nog eens naar een optreden kunnen.”

Geweldige oplossing

Eenzelfde geluid bij de mensen die iets voor 18.00 uur nog staan aan te schuiven in de rijen aan de inkom. Annet Wolters uit Brugge, Inge Daems uit Turnhout en Frederik Vermeiren uit Gent hebben elkaar al maanden niet meer gezien. “Wij zijn aan de slag voor Grimm Gent, een website waar je reviews van metaloptredens van over de hele wereld kan vinden”, legt Annet uit. “Maar de laatste tijd viel er niet veel te schrijven”, verzucht ze.

Frederik Vermeiren uit Gent, Inge Daems uit Turnhout en Annet Wolters uit Brugge.
Frederik Vermeiren uit Gent, Inge Daems uit Turnhout en Annet Wolters uit Brugge.© AN

“We vinden het dan ook de max dat we nog eens naar een optreden kunnen”, aldus Frederik. “We hebben geen moment getwijfeld om naar Kortrijk te komen. Eigenlijk zouden alle grote steden dit moeten doen. Het is een geweldige oplossing voor de problemen die er nu zijn in de industrie en voor zover we konden zien, is alles ook heel goed geregeld.

“Ik weet wel niet of iedereen netjes op zijn stoel zal blijven zitten”, pikt Inge in. “Ik vrees dat de ontlading bij veel fans groot zal zijn.” “Bovendien heb ik het thuis al moeilijk om neer te zitten als ik naar metal luister, laat staan hier”, lacht Annet.

Geen incidenten

Die vrees bleek echter ongegrond. De optredens verliepen zonder incidenten. De fans bleven netjes op hun stoel zitten en trokken om 22.00 uur rustig naar huis. Enkel het feit dat je ook je mondmasker moest ophouden als je neerzat op je stoel, bleek enigszins onduidelijk. Veel mensen namen het af om iets te drinken en vergaten het daarna weer op te zetten.

Dyscordia.
Dyscordia.© AN

Han Staelens, bedenker en bouwer van het eerste coronaproof evenementenplein van ons land reageert enthousiast op de opening. “Het plein is alles wat ik ervan verwacht had”, laat hij weten. “Het is gezellig, mensen amuseren zich en bovenal verloopt alles veilig. Ook schepenen Axel Ronse en Kelly Detavernier waren erbij. “Ik wil nogmaals een oproep doen naar andere steden om Kortrijk hierin te volgen”, aldus Ronse. “Het is duidelijk dat ons systeem werkt!”

Familie

Het evenementenplein bestaat uit 32 zeecontainers en zes sanitaire containers. De vloer is 12.000 m² in oppervlakte. Het geheel is ondertussen ook volledig overdekt. Het duurde vijf dagen om alles op te bouwen met vijf mensen. In totaal kunnen er 1.200 toeschouwers plaats nemen, maar voor Sound of Noise werden er maar een goede 750 tickets verkocht.

“De ticketverkoop kwam heel goed op gang, maar net op het hoogtepunt van de verkoop werden er strengere coronamaatregelen aangekondigd. Dat heeft heel wat mensen afgeschrikt”, weet Ilse Bosch van Apache Productions. “Toch zijn we heel blij dat we voor het eerst weer een echte livebeleving kunnen organiseren. Muziek staat vanavond centraal. Alcatraz is een community die stevig aan elkaar hangt, we zijn een grote familie en heel blij dat we elkaar terug zien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier