Havenvoorzitter Dirk De fauw: “Bewuste trailer staat niet op de vrachtlijsten”

In de vrachtwagen werden 39 lichamen aangetroffen. © REUTERS
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

De ontdekking van 39 dode migranten in een koelcontainer nabij Londen krijgt een Belgisch staartje. Het federaal parket onderzoekt de bewering van de Britse politie dat de container verscheept werd in Zeebrugge maar daar staat hij niet op de vrachtlijsten.

Vanmorgen vroeg werden op de industriezone Thurrock in Grays nabij Londen 39 dode lichamen ontdekt in een koelcontainer. Hun identiteit en nationaliteit is tot nog toe onbekend. De chauffeur van de trekker, een Noord-Ier werd aangehouden. De politie van het graafschap Essex vermoedde dat het ging om een Bulgaarse oplegger die via de haven van Holyhead in Noord-Wales het VK was binnengekomen. Tot ze iets na 16 uur een ander bericht de wereld instuurde: “Na verder onderzoek geloven we dat de trailer van Zeebrugge naar Purfleet (nabij Londen) verscheept werd, waarna hij om half een op zijn eindbestemming arriveerde.”

“Niet op de vrachtlijsten”

Deze bewering doet in Zeebrugge de wenkbrauwen fronsen. “Wij hebben meteen na deze verwittiging contact genomen met rederijen Cobelfret (CLdN) en P&O Ferries die vanuit Zeebrugge op Purfleet varen. Bij geen van beiden staat de bewuste trailer op de vrachtlijsten”, zegt havenvoorzitter Dirk De fauw. “Beiden rederijen zeggen bovendien dat zij op deze lijn alleen onbemande vracht vervoeren, terwijl het in dit geval om een combinatie trekker-oplegger gaat.”

Steekproeven

Technisch kan het dat een transport door de controles glipte. “De politiediensten voeren enkel steekproeven uit. Het is onmogelijk om alle vrachten tegen te houden voor diepgaande controles want dan zou alle verkeer tot ver buiten de haven stilvallen”, aldus De fauw.

“Het valt in elk geval moeilijk aan te nemen dat een groep van meer dan 30 mensen ongemerkt in Zeebrugge zou hebben rondgelopen en daarna aan boord geklommen zijn. Daarvoor is er te veel controle in de haven. Zelfs al mocht de container in Zeebrugge verscheept zijn, dan kunnen die mensen niet anders dan er elders in het binnen- of buitenland ingekropen zijn.”

Volgens Joachim Coens, CEO van de haven van Zeebrugge, komt de vrachtwagen hoogstwaarschijnlijk uit Rotterdam of Zeebrugge. “Als de ferry effectief is toegekomen in Purfleet, zijn Zeebrugge en Rotterdam de enige twee opties”, zegt Coens

Onderzoek geopend

Niettemin opende het Belgisch federaal parket een onderzoek, meldt het persagentschap Belga en wordt ons bevestigd door het kabinet van Binnenlandse Zaken. “De eerste elementen van het onderzoek wijzen erop dat de container via België zou gekomen zijn en in Zeebrugge op een schip zou geladen zijn”, zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket. “Het is echter nog verre van duidelijk hoe lang de container in België is geweest, of welke weg hij precies heeft afgelegd. Ook over de juiste doodsoorzaak, het tijdstip van overlijden van de slachtoffers en de plaats waar zij in de container zouden geraakt zijn, bestaat nog geen duidelijkheid.”


Voorlopig werd in het onderzoek nog geen onderzoeksrechter gevorderd maar dat kan één van de komende dagen nog gebeuren, aldus het federaal parket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier