https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hartverwarmende dorpelserenade voor Ann als dank voor de goede zorgen voor Elisee

Op de foto zijn te herkennen v.l.n.r. Micha Vandendriessche (Airkesmachine), Elisee Ducoulombier, Gino Pruvoost en Ann Vandenbogaerde, op de achtergrond haar moeder en buurvrouw Lies De Smaele en zonen Isaac, Jacob en Elia en intitiatiefnemer overbuur Elke De Clercq en partner Ludovik Ducoulombier.© GV
Op de foto zijn te herkennen v.l.n.r. Micha Vandendriessche (Airkesmachine), Elisee Ducoulombier, Gino Pruvoost en Ann Vandenbogaerde, op de achtergrond haar moeder en buurvrouw Lies De Smaele en zonen Isaac, Jacob en Elia en intitiatiefnemer overbuur Elke De Clercq en partner Ludovik Ducoulombier.© GV
Redactie KW

Na de kickoff van de Airkesmachine in de woonzorgcentra Ter Berk en Wielant een maand geleden, was Micha Vandendriessche (46) zaterdag op ronde in Anzegem met zijn ‘dorpelserenades’. Hij sloot zijn regenachtige dag af met een voordeurconcertje in de Nieuwstraat in Vichte bij Ann Vandenbogaerde en Gino Pruvoost.

Het was overbuurvrouw Elke De Clercq die het hartverwarmende optreden aanvroeg. “Toen ik over dit initiatief van de gemeente Anzegem las, dacht ik onmiddellijk aan Ann Vandenbogaerde die ruim drie jaar voor onze dochter Elisee Ducoulombier (6) zorgde”, vertelt Elke De Clercq (33).

“Ze had enkele jaren geleden voorgesteld om Elisee op te halen van de kleuterklas als mijn man en ik er niet tijdig konden geraken. Mijn man werkt in ploegen bij metaalbedrijf Van De Wiele in Marke en zelf werk ik bij familiehulp in Zwevegem en ben ik pas thuis rond 17.30 uur. Dat pakt me dat een ‘vreemde’ dat wilde doen. Ann zorgde dan voor fruitpap of een boterhammetje. Ze deed dat met een groot hart.”

Van deur tot deur met gepimpte brommer

Airkesmachine is een project van drummer, pianist en zanger Micha Vandendriessche uit Oudenaarde. Met zijn gepimpte brommer rijdt hij van deur tot deur om een persoonlijke boodschap en een liedje te brengen. Tenminste als iemand uit de gemeente dit aangevraagd heeft.

Onder begeleiding van zijn keytar, een mix tussen gitaar en piano, brengt hij een liedje dat de aanvrager koos uit een lijst van vijftien Nederlandstalige nummers van Noordkaap tot Isabelle A, over Paul Severs tot Yevgueni. Daarna is er tijd voor een persoonlijk gesprek waarna hij terug vertrekt voor het volgende bezoekje op zijn lijst.

Buren uit de duizend

“Ondertussen zit onze dochter in het eerste leerjaar in Vichte en gaat ze daar naar de opvang”, vervolgt Elke. “Niet dat ze niet meer welkom was bij Ann, maar door corona was het geen optie meer. Ondertussen is Elisee ook al wat groter en hebben Ann en Gino een kleinkindje waar ze ook voor zorgen. We zijn haar enorm dankbaar voor de goede zorgen.”

“Het zijn buren uit de duizend”, vult Ludovik Ducoulombier, de man van Ann, aan. “Als het warm weer is of als het gesneeuwd heeft, mogen we onze auto onder hun carport zetten, ze zijn ook altijd bereikbaar, hun ladder mogen we gebruiken, ze halen de post op als we op reis zijn en geven de vis eten.”

Laat de zon in je hart

“We kozen het liedje ‘Laat de zon in je hart’ van Willy Sommers omdat het echt bij hen past”, vertelt Elke. “Aan de man van Ann had ik gevraagd om er zeker voor te zorgen dat ze thuis zou zijn rond 15.30 uur onder het mom dat er een ‘vrouwelijk pakje’ ging toekomen van B-post en dat het best was dat zij dat zelf in ontvangst ging nemen.”

“Wat een toffe verrassing!” reageert Ann Vandenbogaerde enthousiast. “We zien Elisee nog altijd heel graag en ze is hier nog altijd heel erg welkom. ’t Was n’ een schonen tijd samen. Als ’t nodig was staken we de zandvoetjes in de lavabo tot ze weer proper waren”, lacht ze. “We hebben genoten van het optreden en vinden dat de gemeente Anzegem goede initiatieven neemt.” “En zondag zijn we 35 jaar getrouwd, dus feesten we nog wat verder”, vult Gino Pruvoost aan.

Buurtfeestje

Een andere buurvrouw van iets verder in de straat kwam af op de muziek van de Airkesmachine en had een vermoeden dat het voor Ann en Gino was dat de Airkesmachine kwam. “Ik las over het initiatief in de AKTIV en ben naar buiten gesneld met mijn drie zonen om het gebeuren niet te missen”, aldus buurvrouw Lies De Smaele. “Het is hier een bijzonder goede buurt om te wonen. Van Gino krijgen we regelmatig tomatenplantjes en samen zorgen we voor bloemen en kaarsen in de kapel.”

Terwijl de Airkesmachine het aangevraagde nummer bracht, zag je de zon verschijnen in de spontane polonaise die ontstond en in de gesprekken achteraf. “Dat het altijd een klein buurtfeestje wordt”, zegt Micha Vandendriessche. “En dat iedereen er echt deugd van heeft om terug buiten te komen en elkaar te ontmoeten.”

Tine Lagrange die deze activiteit programmeerde voor de cultuurdienst benadrukt dat Micha Vandendriessche dat schitterend gedaan heeft met zijn Airkesmachine: “Ondanks de weersomstandigheden stond hij telkens met een grote glimlach aan de voordeur en nam hij telkens zijn tijd om er een uniek optreden van te maken. Het is mooi om te zien wat het optreden doet met de mensen en wij zijn blij dat we een stukje cultuur bij iemand kunnen brengen.”

(GV)

Via de website van de gemeente anzegem.be/airkesmachine kunnen er nog dorpelserenades aangevraagd worden voor 1,3 en 5 juni. Snel insturen is de boodschap!

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten