https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hartsvriendinnen Marthe en Clara ruilen Zwevezele in voor Portugal

Clara Aspeele en Marthe Demeulemeester. (foto KV)
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Op 12 oktober vertrekken de twee vriendinnen Marthe Demeulemeester (22) en Clara Aspeele (23) voor een jaar naar Porto in Portugal. “Tijdens mijn studies voelde ik me niet zo goed in mijn vel”, vertelt Marthe. “Mama zei dat ik beter eens naar het buitenland kon gaan. Clara was al snel overtuigd van mijn plan.”

Over minder dan een maand rijden Marthe en Clara de kustlijn van Frankrijk en Spanje af om te eindigen in het Portugese Porto. “We kozen er bewust voor om met de auto te gaan, omdat we dan meer gerief kunnen meenemen”, vertelt Marthe. “Daarnaast zijn die eerste twee weken echt vakantie voor ons.” Clara vult aan: “Pas daarna, als we in Portugal aankomen, zal het wat stressvol zijn om een huis te vinden.”

Geen echt plan

Het idee ontstond enkele jaren geleden bij Marthe. “Tijdens mijn studies lag ik een beetje met mezelf in de knoop. Op een bepaald moment vroeg mijn mama of het geen idee was om voor een jaar naar het buitenland te gaan. Toen ik het plan vertelde aan Clara, was ze onmiddellijk overtuigd.” Uiteindelijk was het dus niet meer Marthes plan, maar eentje van hen samen. De twee vriendinnen hebben een idee in hun hoofd van hoe de reis er zal uit zien, maar niets staat vast.

“We vertrekken met de auto en zullen ongeveer acht uur per dag rijden om telkens in B&B’s te slapen”, vertelt Marthe. “Een huis of werk hebben we nog niet”, lacht Clara. “Voor ons is het belangrijk dat we eerst de streek verkennen, kijken waar we ons thuis voelen en dan pas de zoektocht te starten naar een bemeubeld huis.” Marthe denkt er hetzelfde over: “Je wilt toch eerst een huis gezien hebben vooraleer je een contract afsluit? Eigenlijk maakt dat de reis nog spannender.”

Reis of verhuis

Het valt me op dat Marthe steevast spreekt over een reis en Clara het eerder heeft over een verhuis. “Ik zie het inderdaad eerder als een verhuis”, zegt Clara. “Ons domicilie nemen we niet mee, maar we verhuizen wel ons hebben en houden naar Portugal. Ik zal ongetwijfeld mijn vrienden enorm missen, maar ik zie geen enkele reden om hier te blijven. Porto is misschien wel de start van een buitenlands leven.”

Marthe twijfelt. “Ik denk dat ik heel snel heimwee zal ervaren. Ik ben nog niet zo lang geleden tante geworden en heb ook sinds kort een relatie. Dat maakt het vertrek net iets lastiger. Ook de Zwevezeelse sfeer zal ik enorm missen.” Toch is het voor beiden een soort reis. “We zijn van plan om te werken, maar gaan er vooral van genieten”, glimlacht Marthe. Ze ziet zich ergens in de horeca werken en Clara zal solliciteren voor ergotherapeut. “Als dat niet lukt, lijkt het me nog tof om in een hotel te kuisen. Het geld dat we verdienen, dient om de huur te kunnen betalen”, vertelt Clara.

Niet de eerste keer

Zowel Marthe als Clara hebben enige buitenlandse ervaring. “Ik ben in het voorjaar enkele maanden op Erasmus geweest naar Estland”, zegt Clara. “Daar is nog meer de drang ontstaan om België te verlaten.” Ook Marthe ging al eens op soloreis naar Lissabon en vertrok vorig jaar voor twee weken naar Congo. Waarom ze voor Portugal kiezen, is duidelijk. “We hebben allebei ons hart verloren aan dat land”, zegt Clara. “Ik ben al eens in Porto geweest en Marthe in Lissabon. De sfeer die daar hangt, is niet te beschrijven.”

Marthe vult aan: “Ja, en als je moet kiezen tussen die twee steden, dan is Lissabon blijkbaar Brugge en Porto Gent. We hopen dat er in Porto iets minder toeristen zijn en we dus een van de locals kunnen worden.” “Om onze weg beter te kunnen vinden, hebben we samen Portugese les gevolgd”, zegt Marthe die intussen enkele klanken opsomt. “Ik ben alweer veel vergeten, dus ik zal nog een beetje moeten studeren.”

Carnaval

Natuurlijk vertrekken ze niet zonder afscheid te nemen van hun vrienden. “Vanaf oktober kan je hier weer dansen op café en net in oktober vertrekken we”, treurt Marthe. “Daarom organiseren we een privé afscheidsfeestje in ons jeugdhuis de Hobbit. Nog eens goed losgaan met iedereen, da’s de max.” Hoewel ze voor een jaar vertrekken, zijn er al enkele momenten waarop het duo wil terugkeren. “Sowieso komen we terug voor carnaval. Dat kunnen we geen twee jaar op rij missen.”

En ook voor Rock Werchter pakken ze hun koffers in. “Marthe weet nog niet of ze dan zal terugkeren naar Portugal, ik wel”, zegt Clara. “We hebben ook al enkele vrienden die op bezoek willen komen. Als iedereen ook daadwerkelijk op bezoek komt, hebben we om de drie weken volk over de vloer”, lachen ze. “Het lijkt ons ook tof om een blog bij te houden over ons avontuur.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.