https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Harry en Jerina na ontplofte crowdfunding: “Ons hart loopt over van dankbaarheid”

Harry Descamps en Jerina Malfait: “Dankzij al die lieve mensen kunnen wij onze droom toch misschien waarmaken.”© VTM
Harry Descamps en Jerina Malfait: “Dankzij al die lieve mensen kunnen wij onze droom toch misschien waarmaken.”© VTM
Olaf Verhaeghe

Het zotste, het liefste en het ‘beiresjiekste’ wat ze ooit meemaakten. Zo omschrijven Jerina Malfait (29) en Harry Descamps (26) van ‘Huis Gemaakt’ de rollercoaster waar ze sinds het einde van het VTM-programma op terechtkwamen. De crowdfunding die kijkers voor het Kortrijkse koppel opzetten, leverde intussen meer dan 120.000 euro op. “Dankzij al die lieve, lieve mensen kunnen wij onze droom misschien toch waarmaken.”

Het huis op het Volksplein in Kortrijk wonnen ze niet, de harten van heel Vlaanderen wel. Harry Descamps (26) en Jerina Malfait (29) hebben er niet alleen een gigantisch verbouwavontuur opzitten, sinds de finale van Huis Gemaakt op VTM werden ze in één klap het meest besproken koppel van Vlaanderen. De verliezende finalisten werden overspoeld met complimenten, overdonderd met een gratis reis naar Portugal, aangeboden door de West-Vlaamse uitbaters van een vakantiedomein daar, en zagen als klap op de vuurpijl een spontaan opgezette crowdfunding meer dan 120.000 euro opleveren.

“Het zotste weekend van ons leven? Ik denk dat je dat wel mag zeggen”, glimlacht Jerina. “Het is absurd. Te gek voor woorden eigenlijk. Maar tegelijk is het ook zo ontzettend mooi. Ik kan er niet bij hoe lief mensen voor ons zijn. Het is onmogelijk om onze dankbaarheid onder woorden te brengen.”

“Nog voor we wisten wie Huis Gemaakt zou winnen, waren er wel wat mensen die een crowdfunding voorstelden, maar Harry en ik stonden daar eigenlijk niet zo voor te springen”, aldus Jerina nog. “Wij zijn uiteindelijk maar mensen die gewoon ons ding doen, die ons best doen, die elkaar graag zien. Gewoon ons leventje leiden. Er zijn zovelen die het veel moeilijker hebben dan wij. Eigenlijk zou het veel beter zijn dat er geld voor hén wordt ingezameld, dan voor ons en dat huis.”

Duizenden commentaren

Intussen doken Jerina en haar grote liefde in de duizenden commentaren van mensen die al een bedrag stortten. “Je smelt als je dat leest. (even stil) Die reacties van al die mensen, dat pakt je en geeft je zo’n gigantisch warm gevoel. Het gaat niet om het geld, het gaat om de liefde die mensen voor ons voelen. Het is… Ja, het is zot hé. Beirelief . Ik heb er geen andere woorden voor.”

Je smelt als je al die reacties leest. Het pakt ons echt – Jerina Malfait

Toch waren er ook wat negatieve reacties, op sociale media maar ook van mensen uit hun dichtere omgeving. “De laatste dagen kwam het overal ter sprake en iedereen heeft er een eigen mening over. Er zijn mensen die vinden dat wij dat niet verdienen, dat we dat krijgen omdat we met onze kop op tv komen . Dat doet pijn, ja. Ik probeer me er niet te veel van aan te trekken, maar het raakt me wel.”

Harry en Jerina (rechts) samen met Dorien en Marniek, de initiatiefnemers van de crowdfunding.© gf
Harry en Jerina (rechts) samen met Dorien en Marniek, de initiatiefnemers van de crowdfunding.© gf

Of ze hun zelf gerenoveerde huis effectief zullen kunnen kopen, moet nog blijken. Harry en Jerina zijn alvast van plan om een bod te doen, maar ze willen eerst alles goed laten bezinken en zich goed laten begeleiden. “Ik zit daar wel mee”, geeft ze toe. “Ik vind het heel delicaat en wil er vooral verstandig mee omgaan. Ergens zou ik een deel van het geld willen wegschenken aan wie het nog meer dan wij kan gebruiken, maar aan de andere kant heeft iedereen voor ons gestort. Om ons een duwtje in de rug te geven, om ons te steunen, voor onze toekomst. Dankzij al die lieve, lieve mensen kunnen wij onze droom toch misschien waarmaken.”

Emotioneel

De voorbije dagen maakte het koppel vooral tijd voor elkaar én hun twee kleuters. Tijd voor vakantie en rust ook. “We proberen hen een beetje te beschermen, want het hele avontuur was voor de kindjes heel emotioneel. We merken nu dat ze heel hard hebben afgezien om ons al die maanden zo vaak te moeten missen”, aldus Jerina nog. “Ze zijn nog klein natuurlijk, maar ze zaten mee met ons op die rollercoaster van dromen en emoties. Toen we hoorden dat wij het huis niet zouden winnen, was dat toch een stevige klap. Ook voor hen want ze zijn daar ook vaak op bezoek gekomen. Maar al het trieste van toen heeft al plaatsgemaakt voor liefde en dankbaarheid. Ik zeg het: mijn hart loopt ervan over.” (lacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.