Harry en Jerina hebben hun droomhuis gevonden, dankzij de crowdfunding: “Hier hebben de kindjes elk hun eigen kamer”

Harry en Jerina beslisten samen om het huis aan het Volksplein niet te kopen. Maar met een rijhuis in de Veldstraat in Kortrijk hebben ze nu wel hun droompand gevonden. © VTM
Olaf Verhaeghe

Harry Descamps en Jerina Malfait, bekend van het VTM-programma Huis Gemaakt en de fenomenale crowdfunding na afloop, hebben hun droomhuisje gevonden. In september verhuist het koppel samen met hun twee kindjes naar een rijhuis uit begin jaren 1900 in Kortrijk. Daar hebben ze meer ruimte dan in het gerenoveerde huis aan het Volksplein. “Door dit huis te kopen, gaan we heel bewust met het geld van de inzamelingsactie om”, vertelt Jerina. “Wij zijn niet de opportunisten die sommigen van ons hebben gemaakt.”

Niet het gerenoveerde rijhuisje aan het Volksplein in Kortrijk, wel een woning vol karakter in de Sint-Janswijk in Kortrijk, op een boogscheut van waar ze vandaag wonen. Het bekende Huis Gemaakt-koppel Harry Descamps (26) en Jerina Malfait (29) hebben het huis van hun dromen beet. De verhuizing staat gepland voor september, de compromis voor hun nieuwe thuis is intussen getekend.

Haatberichten

Met de aankoop lijkt er een mooi eind te komen aan een waanzinnig televisie-avontuur voor het Kortrijkse gezin. Na een parcours vol vallen en opstaan in de VTM-reeks Huis Gemaakt strandden Harry en Jerina in de finale. Ze wonnen hun zelfgerenoveerd huis niet en het ontbrak hen aan financiële middelen om de woning aan het Volksplein te kopen. Kijkend Vlaanderen was echter zodanig verliefd geworden op de Kortrijkzanen dat een spontane crowdfunding maar liefst 125.000 euro opleverde. Zo’n 100.000 euro daarvan ging uiteindelijk naar Harry en Jerina, een stevige duw in de rug om hun huisje te kopen.

Alleen beslisten ze samen om dat niét te doen, een beslissing die hen vooral op sociale media op heel wat verwijten en haatberichten kwam te staan. Voor het eerst vertellen ze hoe die periode aanvoelde. “We kregen het verwijt opportunisten te zijn”, aldus Jerina. “Ik heb het er nog altijd heel moeilijk mee, want zo zijn we helemaal niet. Ik herkende onszelf helemaal niet in wat mensen over ons schreven. Er werd een beeld van ons opgehangen dat to-taal niet klopte.” “Ik keek er echt van op, hoe die berichten vol haat extreme proporties aannamen”, pikt ook Harry in. “Mensen stuurden ons zelfs privéberichten om ons uit te maken… We hebben daar fel van afgezien.”

Ik herkende ons helemaal niet in wat mensen over ons schreven. Ik heb het nog altijd moeilijk met sommige berichten en verwijten – Jerina Malfait

“Het was eigenlijk echt wel ons plan om het huis aan het Volksplein te kopen. Tot we hoorden dat de prijs op zo’n 300.000 euro werd geschat”, aldus Jerina nog. “Een echte vraagprijs hebben we nooit gekregen, maar ik hoorde recent dat het pand voor zo’n 355.000 euro is verkocht. Sowieso vonden wij de geschatte prijs hoog, te hoog voor een huis met twee slaapkamers.”

“Let op, ik begrijp het wel. Het is allemaal nieuw en het ziet er goed uit. Maar onze kindjes – Onno is vijf, Fidel is drie – zouden er altijd een kamer moeten delen. Als ze ouder worden, is dat natuurlijk minder leuk. We willen een huis waar we voor altijd kunnen blijven wonen. Een lening van 200.000 bovenop het ingezamelde geld is nog altijd heel groot, zeker voor een jong koppel als wij. Een te hoge prijs, voor te weinig plaats. dus. Om het huis na drie jaar weer te verkopen… Neen, dat is onze stijl niet.”

Plaats is luxe

Maar hun zoektocht naar het huis van hun dromen levert nu dus wel resultaat op. Harry en Jerina blijven in Kortrijk nadat ze in de Veldstraat, op enkele honderden meter van waar ze vandaag huren, een karaktervol rijhuis uit begin jaren 1900 vonden. “Dankzij de crowdfunding kunnen we de kostprijs van 245.000 euro wél dragen. We springen dus wel degelijk heel bewust om met het geld van de inzamelingsactie”, aldus Jerina. “Het huis heeft minder luxe dan wat we in het Volksplein zouden hebben, maar er is veel meer plaats. Die plaats, voor ons én voor de kinderen, is onze grote luxe. Hier hebben de kindjes elk hun eigen kamer, dit is echt een huis naar onze zin.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.