Harry Coseman : “Mijn woonplaats Alken telt de hoogste besmettingsgraad van heel België”

Zeg niet meer Guy Neve, want die tijd als artiest is voorbij. En toch schrijven we nog eens die naam neer, zodat de mensen de link zouden leggen met Harry Coseman, de artiest die bezig is met een groots en nieuw ‘The Voice of Strauss’-project maar door de corona dat ook even moet opbergen. Voorlopig denkt Harry niet veel aan muziek, want de gezondheid telt. Zijn woonplaats Alken telt zelfs de hoogste besmettingsgraad van corona van heel België. “Maar wij zijn nog gezond, gelukkig”, zegt Harry Coseman.

Harry Coseman © Management

Op 7 maart zong Harry Coseman een laatste keer in zaal Patronaat in Erpe-Mere. “Toen hielden er al mensen afstand”, vertelt Harry. Ik was wel geschrokken van de plotse lockdown. Van het ene op het andere moment stond ik volledig op non actief. Van het ene moment op het andere moment viel inderdaad alles stil… een heel vreemde gewaarwording. De eerste dagen viel het thuis nog mee. Naargelang de dagen verstreken, werd het voor mezelf steeds moeilijker. Een dag beginnen zonder doel, zonder enig perspectief blijf ik heel moeilijk vinden. Op bepaalde momenten slaat de verveling wel degelijk al toe. Ik heb geen kinderen meer thuis. Gelukkig is het heel mooi weer en kan ik gaan fietsen. Er zijn al heel wat kilometers bijgekomen op mijn teller .. en een positief gevolg is ook dat ik enkele kilootjes ben kwijt geraakt op een plezante manier. Nu we weer mogen gaan sporten ga ik tennissen en heb ik me weer lid gemaakt van de golfclub. Zo gaat de tijd ook op een aangename en gezonde manier voorbij. Thuiszijn is zeker geen sleur. Maar voor zo’n lange tijd in ‘mijn kot’ moeten blijven, is toch wel een aparte belevenis. Ik ben iemand die altijd op pad is en nood heeft aan sociaal contact. Dat mis ik nog het meeste… de optredens, het contact met de fans, de babbels met de inrichters, techniekers… enz… Ik mis dat écht. Eerlijk, niemand heeft dit ooit meegemaakt. Ik stond daar dus ook niet bij stil. Ik had eerder problemen met de opwarming van de aarde verwacht, zoals een tekort aan water waar we nu stilaan naartoe aan het gaan zijn. Hopelijk wordt dat niet het geval.”

Valt het jaar voor jezelf nog te redden ? Hoeveel optredens werden er geannuleerd ?

Harry : “Zoals je weet ben ik met een nieuw project “The Voice Of Strauss” gestart. Hiervoor heb ik mijn agenda voor 2020 vrij gehouden. Op dit moment valt het dus nog mee. Maar als we uit de lockdown komen, zal het voor mij langer duren om te gaan optreden omdat alles wat nu geannuleerd wordt, overgezet wordt naar volgend jaar. Dat impliceert dat er weinig mogelijkheden zullen zijn voor nieuwe projecten. Wat het echter wel zwaar maakt, is dat er serieuze interesse in het project was van een major platenmaatschappij uit Nederland. Ze hebben uiteraard alles on hold gezet in deze coronatijd. De interesse blijft, maar alles zal natuurlijk afhangen hoe lang onze sector in lockdown moet blijven en of de interesse er nog zal zijn bij een heropstart. Erg jammer voor niet alleen mij, maar zeker ook voor het team dat erachter staat en zwaar in dit project heeft geïnvesteerd.”

Wanneer hoop je dat het licht terug op groen staat en je weer mag optreden ? Een ramp indien dat pas vanaf 1 september is ?

Harry : “Zo zwaar zou ik het niet uitdrukken, maar het zou wel een domper zijn. In september is de release van de cd en de film gepland met bijbehorende promotie. Het wordt afwachten hoe alles zal evolueren.”

Het belangrijkste blijft nog altijd dat familieleden en vrienden niet getroffen zijn door corona. Bleef je daarvan al gespaard ?

Harry : “Gelukkig wel. Niemand in onze familie is besmet geraakt. Maar in mijn dorp Alken werd de hoogste besmettingsgraad van heel België vastgesteld. Niemand weet hoe dat komt, maar gelukkig hebben we er geen last van gehad. En eerlijk gezegd heb ik er niet veel van gemerkt.”

Welke plannen had je tijdens deze coronaperiode ? En nadien ?

Harry : “Het verder uitrollen van “The Voice Of Strauss”. Dat gaan we blijven doen. Gelukkig is alles opgenomen en kunnen we nog een hele tijd nieuwe nummers en clips uitbrengen. We kunnen de toekomst verder voorbereiden…. al weet niemand hoe die toekomst er uiteindelijk zal gaan uitzien.”

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Harry : “Ik denk dat niemand dat echt goed weet. De een zegt nog één jaar, de andere wetenschapper denkt dat het nog vier jaar zal duren en weer een andere denkt dat het nooit zal verdwijnen. Persoonlijk denk ik dat we er minimum voor de komende twee jaar niet onderuit zullen kunnen… als er al een vaccin zou komen, dan duurt het nog een hele tijd voor de inentingen een feit zullen zijn. Ik ben van nature optimist maar ook realist. En de realist in mij zegt dat deze situatie nog wel even zal duren. Van zodra er een vaccin of geneesmiddel is, kunnen er terug plannen voor de toekomst worden gemaakt.” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.