Harrie Verkamer verzorgt vijftigste wijnles in Lo:”Bij een goede wijn verlang je naar een tweede slok”

De leden van Wijnclub Lo samen Harrie Verkamer (staand zesde van links) tijdens de jubileumeditie naar aanleiding van de vijftigste wijnavond die Harrie Verkamer verzorgde. © KVCL
Redactie KW

De leden van de Wijnclub Lo komen maandelijks samen van oktober tot maart. De voorlopig laatste keer, net voor de coronacrisis uitbrak, was wel een speciale editie. Wijnkenner Harrie Verkamer leidde de avond voor de vijftigste keer in goede banen.

Het vertrouwde vergaderzaaltje boven het VVV-kantoor Lauka in Lo werd voor de jubileumeditie van de wijnles ingeruild voor hoeve Maedelstede in Pollinkhove. En er werd die avond niet alleen wijn gedronken, er waren ook hapjes en de clubleden werden aan de hand van een quiz getest of ze de voorbije jaren wel goed hebben opgelet tijdens de wijnlessen. Zo moesten ze blind een achttal wijntjes proeven.

Wijnkenners

“Het was de tachtigste wijnles, waarvan ik er vijftig verzorgde”, vertelt Harrie Verkamer. “Er waren dus ook dertig avonden waarop een gastdocent les gaf. En niet van de minste, want met Frans Lathioor en Gido van Imschoot heeft de wijnclub in Lo twee absolute wijnkenners in z’n rangen.”

De eerste wijnavond die Harrie Verkamer in goede banen leidde, was in december 2006. “De wijnclub in Lo bestond al een tijdje”, vertelt hij. “In het begin nam Roland Cordy de groep op sleeptouw tijdens thema-avonden. Wim Debruyne en Hans Wallyn hadden mij eens uitgenodigd als gastspreker en kort erna heb ik de fakkel van Roland overgenomen.”

Tussen 2006 en nu passeerden in totaal al 623 verschillende wijnen de revue. “De wijntjes op de diners niet meegerekend”, lacht Harrie. 63 procent van de geproefde wijnen waren rode wijnen, 29 procent witte en 8 procent zoete, bubbel of rosé. Bijna de helft waren van Franse oorsprong, maar de wijnclubleden kregen ook heel wat andere Europese wijnen voorgeschoteld uit onder meer Spanje, Italië en Duitsland en wereldwijnen uit Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Zelfs China en Uruguay stonden op de wijnkaart van de Lose wijnclub.

Passie

De passie voor wijn ontstond bij Harrie Verkamer in 2003. “Via het werk werden Zuid-Afrikaanse wijnboeren uitgenodigd naar onze fabriek in Oostende”, vertelt Harrie. “Mijn collega Eddy Ponjaert had het idee om een wijnavond te organiseren in plaats van een klassiek etentje. Ik had meteen de microbe te pakken. Sinds 2005 volgde ik via Cervo-GO verschillende modules en samen met medecursisten, die nu wijnvrienden voor het leven zijn, bezocht ik verschillende wijnstreken in Frankrijk. Daarna haalde ik in 2013 aan het Wine Spirit and Edication Trust (WSET) mijn level 3 Advanced diploma.”

Verlangen naar tweede slok

“Qua wijnen sta ik voor veel open. Voor mij persoonlijk is de definitie van een goede wijn dat je verlangt naar een tweede slok”, besluit Harrie Verkamer.

De leden van de Lose Wijnclub beleefden alvast een gezellige avond. De quiz werd gewonnen door het team De Vino Campers met 73 procent. De winnende ploeg bestond uit Lies Dejonghe, Bart Deschuytter, Hans Nollet en Luc Decroos. De wijnlessen starten opnieuw in oktober. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier