Harmonie Kunst Veredelt in Ingelmunster repeteert weer na 3,5 maand lockdown

Een repetitie van enkele leden van De Speelveugels met v.l.n.r. Flore Vandevelde, Amelie Maes, Catho Mestdagh, Emiel Maes, Flore Verbrugghe, dirigent 'meester' Francis Baert en Lasse Vandevelde. (Foto FODI)
Redactie KW

Op zondagvoormiddag 5 juli kwamen de muzikanten van Koninklijke Harmonie Kunst Veredelt voor de eerste keer weer bijeen voor een repetitie in De Cultuurfabriek. De groep lag 3,5 maand stil door corona. De leden van het harmonieorkest repeteren nu op twee plaatsen in De Cultuurfabriek omdat de groep te groot is. “Er is wat werk aan de winkel. Thuis repeteren is immers niet hetzelfde als in groep”, zegt voorzitter Patrick Borms.

Zondag 20 oktober 2019: tijdens een evaluatieconcert van Vlamo in Kortrijk stijgt de Koninklijke Harmonie Kunst Veredelt naar de afdeling uitmuntendheid, een niveau hoger dan de eerste afdeling waar ze toen al vele jaren was in onder gebracht. De muzikanten en het bestuur konden hun geluk niet op. Vrijdagavond 13 maart: de regering kondigt een strenge lockdown aan. Kunst Veredelt was net naarstig aan het repeteren voor hun lenteconcert van 25 april, maar dat mocht niet meer doorgaan. “We hopen dat we ons sfeerconcerten van oktober wel mogen brengen, maar zeker zijn we nog niet. We keken zo uit naar ons lenteconcert, waar we aan het publiek gingen bewijzen dat we thuis horen in de afdeling uitmuntendheid”, zucht voorzitter Patrick Borms.

“Alleen is maar alleen”

Voorzitter Borms geeft toe dat 3,5 maand zonder repetities een enorme impact heeft op de groep van in totaal zo’n 90 muzikanten. “Wij musiceren in groep en plots viel dat volledig weg. We vroegen aan de leden om thuis zeker te oefenen. Maar thuis is thuis en alleen is maar alleen. We weten dat niet iedereen daar 100 procent is voor gegaan. Dat is maar normaal ook. Als je geen doel hebt, lukt dat moeilijk. Op zondagvoormiddag – wanneer we normaal repeteren – hadden we wel contact via sociale media met onze leden. Ik maakte filmpjes ‘Ei nog wa te zeggen’ ?’, zoals onze dirigent Francis Baert altijd aan mij vraagt tijdens de repetities. Het waren telkens filmpjes met allerlei vragen en weetjes.”

“We moeten als korps goed voor de dag komen, zelfs na een lockdown”

Gelukkig nam Kunst Veredelt vorig jaar in oktober deel aan het Vlamo-concert in Kortrijk, want dit jaar zou het niet mogelijk geweest zijn. “Dat was zeker een ramp geweest. Je leeft daar intensief naartoe, je moet zoiets opbouwen. Wanneer je zoals nu 3,5 maand stil ligt, lukt dat niet meer. Normaal komen we vier weken niet bijeen tijdens de verlofperiode. Dit jaar repeteren we verder. We moeten terug opbouwen. De voorbije weken kwamen we met een beperkt aantal muzikanten maar twee keer uit ons kot. We speelden voor de ouderen en de zorg aan het wzc Maria Rustoord en De Ermitage. We deden ook mee aan ‘Ode aan de vreugde’ in de Sint-Amandskerk. Dit waren twee activiteiten waar we maar met een beperkt aantal mensen aan konden deelnemen. Eerlijk, ‘t was lastig. Na anderhalf uur was ook ik pompaf. Maar onze muzikanten zullen het in groep musiceren wel terug snel gewoon worden”, vertelt Patrick verder.

Inschrijven voor repetitie

“Nieuw is dat de muzikanten nu moeten inschrijven om naar de repetities te komen. De opkomst is groot. Het groepsgevoel blijft. We volgen de coronamaatregelen zoals ze zijn opgelegd door Vlamo en in samenspraak met Wim Decoopman van de gemeente. Er werd een plan opgesteld voor het percussie-ensemble, De Speelveugels en het harmonieorkest. We beschikken in De Cultuurfabriek over een grote ruimte, maar er mogen hier toch maar 35 mensen zitten. De bassen, koperblazers en het slagwerk blijven boven om te repeteren. De houtblazers verhuizen naar beneden naar de ‘oude kerk’. Daarvoor hebben we een extra dirigent Lieven Vandeputte uit Izegem ingeschakeld.”

Steeds goed presteren

Voorzitter Borms blijft trots op zijn muziekvereniging. “We hebben al veel optredens gemist”, zucht Patrick. “Ik denk aan Beweging.net, de opening van de Dorpsbrug… De kermis mag nu wel doorgaan en op het einde van de vakantie spelen we in De Panne. In november vieren we ons Sint-Ceciliafeest. Dat laten we zéker doorgaan, we zullen één grote bubbel maken”, lacht hij, waarna hij nogmaals stilstond bij de repetities. “We moeten alles een beetje opkrikken. Maar we geraken er wel. In de toekomst moeten alle activiteiten waaraan we meewerken goed verlopen. Al is het een gewone uitstap, op een braderie spelen… We moeten als korps goed voor de dag komen. Die samenhorigheid is er en we geraken met het voltallige muziekkorps zonder problemen uit die lockdownperiode.”

Opgericht in : 1931

Voorzitter : Patrick Borms

Aantal leden : 90 (percussie-ensemble, De Speelveugels, harmonieorkest)

Lokaal : De Cultuurfabriek, Kortrijkstraat 4

Lidgeld : Gratis. Werking wordt gedaan met eigen financiële middelen. Op woensdagavond is er repetitie van De Speelveugels. Op donderdagavond de leerlingen-tamboers en het percussie-ensemble. Op zondagvoormiddag het harmonieorkest.

Info: www.kunst-veredelt.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier