https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Harmonie Koolskamp klinkt op 75 jaar jubileum met toost in eigen bubbel

Een van de eerste groepsfoto’s genomen van de muziekmaatschappij in 1948. Linksvooraan herkennen we de jonge Willy Jodts
Een van de eerste groepsfoto’s genomen van de muziekmaatschappij in 1948. Linksvooraan herkennen we de jonge Willy Jodts
Redactie KW

3 maart 1946. Toen werden in Het Handelshuis op het Dorpsplein in Koolskamp officieel de standregels van de muziekmaatschappij Sint-Cecilia Koolskamp opgemaakt en ondertekend. Jules Haegedoorn werd de eerste voorzitter, Andre Madou schrijver en Julien Declercq schatbewaarder. Als proost werd de toenmalig onderpastoor E.H. Joseph Seynaeve aangesteld. Arthur Vandenbussche en Georges Derudder waren de ondervoorzitters en toenmalig burgemeester Joseph Vandermeulen werd ere-voorzitter.

Ups en downs

Zoals in iedere vereniging kende ook de muziekmaatschappij verschillende hoogte- en laagtepunten. Verklaard trotse voorzitter Jan D’haene. Nu, 75 jaar later, zit de vereniging alvast op dreef. Door de inzet en engagement van veel leden en een geolied bestuur zien ze ondanks de huidige omstandigheden hun toekomst rooskleurig. Nog ieder jaar groeit het aantal muzikanten. Naast de harmonie, beschikt de muziekmaatschappij nog over een enthousiast majorettekorps en Drumband. De seniorenband ter ziele gegaan, want zij waren een unicum in de omgeving. Ouderdom en overlijden van de leden speelde hen parten, mijmert de voorzitter nog even na.

Vooral het concert met “De Romeo’s” in 2017 ligt nu nog bij velen vers in het geheugen. Dat was voor de vereniging één van de hoogtepunten van de voorbije jaren. In 2021 stonden er natuurlijk ook enkele activiteiten gepland om het feestjaar te kunnen vieren, maar wegens corona kunnen deze jammer genoeg niet doorgaan. Ondertussen werden al deze activiteiten verplaatst naar volgend jaar. Dan nodigt de vereniging ook terug een ‘special guest’ uit op het concert én krijgen ze zelfs bezoek van onze Belgische marine. Hopelijk mag en kan alles door gaan.

Fier en trots!

Ondertussen is de harmonie al toe aan z’n 14de dirigent. Dirigent Nathan Feys (30 jaar) uit Menen leidt het korps op een zeer bekwame manier en maakt het mogelijk om muzikale kwaliteit te laten horen aan het publiek. De harmonie is ook fier en trots op leden zoals Willy Jodts (81 jaar) die reeds 72 jaar lid is en waar ze nog altijd mogen op rekenen. Willy’s vader, August was één van de bezielers en was erbij vanaf het begin. Zo volgt Willy de vereniging al 75 jaar.

Na het vertrek van voorzitter André Callewaert in 1996 was het niet evident om iemand te vinden die de dagelijkse leiding in handen wou nemen. Johan Vandamme voelde zich bereid en nam 11 jaar de leiding op zich als ondervoorzitter. In 2009 kwam Jan D’haene aan het roer te staan en daarmee is de vereniging na Jules Haegedoorn, Hector Vanhautte, Willy Driessens, André Callewaert en Johan Vandamme toe aan z’n 6de stuurman.

Toekomst

Tijdens de coronaperiode proberen ze de leden op regelmaat van de klok samen te brengen via de digitale weg. Door middel van een online-Quiz, een radioprogramma of gewoon een telefoontje als het even kan. Repeteren lukt moeilijk. Een drink zal wellicht één van de eerste activiteiten zijn, weet de voorzitter nog mee te geven. Ze hopen alvast snel terug te kunnen opstarten na een jaar van inactiviteit. De vereniging kijkt ook uit naar de verhuis die gepland staat naar het nieuwe gebouw in de Klaverstraat die hun nieuwe thuis zal worden. Momenteel is er nog weinig beweging bovenaan de heuvel, waar het nieuwe lokaal moet komen. Maar daar zal wellicht snel verandering in komen.

Bubbeltoost

Woensdag 3 maart zijn de leden massaal uitgenodigd om exact om 19.46u (het jaar van ons ontstaan) te klinken op hun jubileum. Elk vanuit zijn eigen bubbel. En daarbij zorgen ze nog voor een lichtspektakel met een projectie op de watertoren van Koolskamp. Iedereen mag het weten, De harmonie van Koolskamp viert zijn Jubileum.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten