Harmonie De Lustige Vrienden Oeselgem brengt muziek uit de tijd van toen in het JOC

Coördinator Evi Ameele met bewoonster Jeanine Lezy van het woonzorgcentrum en organisator Geert Carton. © RD
Redactie KW

Op zaterdag 9 november klinkt in het JOC in Dentergem stemmige muziek. Het repertoire brengt de bewoners van het woonzorgcentrum én alle andere geïnteresseerden terug naar de concerten uit 1955-1965.

De muziek wordt gebracht door de Koninklijke Harmonie De Lustige Vrienden in Oeselgem. Het was Geert Carton, lid van de harmonie én van het bestuur, die het idee lanceerde. “Als ik terugkijk naar het verleden van de bewoners en bij uitbreiding alle 60-plussers, dan merk ik dat een groot deel van hen opgroeide met klassieke muziek”, weet Geert Carton. “Op zaterdag- of zondagnamiddag waren er concerten waar een liveorkest of liveband aan het spelen was. Er werd dan ook vaak gedanst. Dit concert wordt dan ook vooral een mix van klassiek met bekende deuntjes. De rode draad is dat we uitsluitend muziek spelen uit de jaren 1955-1965. De meeste aanwezigen waren toen nog jonge twintigers en beleefden ten volle hun uitgaansperiode. Vandaar de titel Muziek uit mijnen tijd.”

Traantje wegpinken

De harmonie is al geruime tijd het repertoire aan het inoefenen en wil vooral een belevingsconcert brengen, voor alle bewoners. “Ook bewoners met dementie zijn meer dan welkom”, zegt Geert. “Meer dan eens heb ik al personen met dementie zien opfleuren bij het horen en beleven van muziek. Er komen emoties los, herinneringen van vroeger worden weer opgerakeld en vaak zet muziek ook aan tot bewegen. Ik wil iedereen een aangename en leuke namiddag bieden en de mensen zien glimlachen of een traantje zien wegpinken.”

Meer dan eens zie ik personen met dementie opfleuren bij het horen en beleven van muziek

Evi Ameele werkt als coördinator van het woon- en leefteam. “De Lustige Vrienden brachten al enkele keren muzikaal entertainment voor onze bewoners”, vertelt Evi. “Geert is de echtgenoot van onze collega Ingrid. Daaruit is ook onze eerste samenwerking gegroeid. Hij kwam met het initiatief en wij waren meteen enthousiast.”

Deel blijven uitmaken van de buurt

Voor dit concert trekken de bewoners en alle andere geïnteresseerden naar het JOC in Dentergem. Evi: “We vinden het belangrijk dat onze bewoners deel blijven uitmaken van de buurt, ook na een opname in het woonzorgcentrum.”

De bewoners, hun familie, vrienden en sympathisanten én iedereen die houdt van de muziek uit de ‘tijd van toen’ zijn om 14 uur welkom in het JOC, Wontergemstraat 7.

(RD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier