Harelbeke zoekt plekje voor stadspaviljoen aan oevers van de Leie

Dat er een stadspaviljoen komt aan de Leieboorden staat vast. De gemeenteraad is er echter nog niet uit hoe het er definitief zal uitzien, hoeveel het zal kosten, wat de precieze invulling wordt en waar precies het gebouwd wordt.

Het nieuw paviljoen aan de Leieboorden zal een belangrijke belevingsrol moeten vervullen voor de vernieuwde Vrijdomkaai en het globale marktcentrum en -plein. © Repro-PVH

In deze gemeenteraadzitting moest de gemeenteraad zich buigen over een goedkeuring van de grondconcessie op lange termijn met De Vlaamse Waterweg voor het gebruik van de Vrijdomkaai. Dit in functie van het bouwen van een paviljoen. De concessie betreft een terrein van net geen 332 vierkante meter en zou in 2019 op 3.319,5 euro exclusief btw komen, jaarlijks indexeerbaar. De concessietermijn zou 50 jaar bedragen. De stad mag op de concessiegrond van de Vlaamse Waterweg een paviljoen bouwen van maximum 100 m² en circa 200 m² terras.

Dit paviljoen met terras kan vervolgens in onderconcessie gegeven worden aan de uiteindelijke paviljoenuitbater waarbij eveneens ondersteunde functies als toerisme, recreatie en culturele en maatschappelijk relevante activiteiten kunnen.

Belevingsrol

De raad moest zich ook buigen over het lanceren van een studieopdracht om een ontwerper en/of architectenbureau te kunnen aanstellen voor het ontwerpen van dit paviljoen. Het college stelde architectenbureau Els Claessens en Tania Vandenbussche (ECTV) voor. De raad moest ook de lastvoorwaarden, de raming der studiekost en gunningswijze goedkeuren. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 70.000 euro inclusief btw.

“Het stadspaviljoen moet het sluitstuk worden van het vernieuwingsproces langs de Leie”

“Het nieuw paviljoen zal een belangrijke belevingsrol moeten vervullen voor de vernieuwde Vrijdomkaai en het globale marktcentrum- en plein”, aldus schepen van Openbare werken Patrick Claerhout (N-VA).

Oppositiepartij CD&V had bij monde van Rik Pattyn enkele opmerkingen. “Sinds 2011 is er sprake van horeca- en publieke functies in dit paviljoen. In 2016 was daar geen sprake meer van. Intussen is de kostenraming al opgelopen van losweg 100.000 euro in 2011 tot 1 miljoen nu. Het is onmogelijk om deze kostprijs via een concessie te recupereren.”

Landmark

Als de stad dit bedrag wil beteden aan de uitbouw van dit paviljoen, dan moet dit toch aan enkele voorwaarden voldoen: wij willen graag weten wat er precies komt, wat de invulling wordt en wat de kosten voor de stad zijn. Het is ook jammer dat er niet meer bureaus de kans kregen mee te dingen. We zien dit graag opgenomen worden in de nota. Het stadspaviljoen moet het sluitstuk en landmark worden van het vernieuwingsproces langs de Leie en van de aanleg van het nieuw Marktplein.”

Schepen Patrick Claerhout antwoordde: “Het gaat inderdaad over een eigentijds gebouw. We nemen deze punten mee en hebben begrip voor jullie onthouding bij de stemming.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.