Harelbeke vraagt tips en ideeën van eigen inwoners

‘Hallo Harelbeke! Jouw stad, jouw ideeën.’ Met deze slogan wil het stadsbestuur samen met de bewoners nadenken over ideeën als burgerbudget, groene wijken, geveltuintjes, beleving op de markt of andere ideeën, en deze ook positief uitwerken.

Op de foto zie je Julie Vervaeke (dienst externe communicatie), Wouter Linseele (dienst communicatie) en schepen Dominique Windels; Zij zetten hun schouders onder Hallo Harelbeke. © LOO

Nu De Ronde van Harelbeke voorbij is, zet de stad Harelbeke verder in op participatie met het platform ‘Hallo Harelbeke! Jouw stad, jouw ideeën’. Dat is de basis waarvan het nieuwe concept Hallo Harelbeke! vertrekt.

“We richten ons tot iedereen die op een positieve manier eigen of andere ideeën verder wil uitwerken”, duidt schepen van Informatie en Communicatie Dominique Windels namens het stadsbestuur.

Het verschil met de Ronde van Harelbeke? “De Ronde van Harelbeke is een driejaarlijkse doortocht door de stad waarbij inwoners bevraagd worden rond specifieke thema’s. Tijdens de Ronde discussieerden we op zes verschillende plaatsen over zes verschillende thema’s: slim omgaan met ruimte, sociale stad, luisterende stad, natuur, milieu en klimaat, mobiliteit en maatschappelijk ondernemen. De Ronde van Harelbeke is een afgesloten geheel, alle input werd meegenomen in de opmaak van het strategisch meerjarenplan.”

Allerlei thema’s

“Met het nieuwe platform Hallo Harelbeke! proberen we een basis te bieden voor allerlei thema’s: Noord-Zuid, klimaat, sport, jeugd, cultuur, financiën, sociale thema’s.”

Zo kan je met dit platform bijvoorbeeld deelnemen aan een workshop over een jeugdgerelateerd thema, maar ook een praatgroep over klimaat mee volgen of het Wereldfeest mee helpen organiseren. Loop je zelf al een tijdje met een idee of initiatief voor jouw buurt? Hallo Harelbeke! biedt jou een platform om het met je buren of andere geïnteresseerden te bespreken en effectief te plannen.

Engagement zelf kiezen

“Het engagement kies je volledig zelf. Wil je je beperken tot één bepaald thema? Dat kan. Heb je een brede interesse en wil je meedenken over verschillende thema’s? Dat is zeker ook mogelijk”, gaat de schepen verder. “Het is de bedoeling om op een laagdrempelige en open manier ideeën uit te werken in de stad, te discussiëren en standpunten in te nemen, samen met geïnteresseerde burgers, leden van de adviesraden en gemeenteraadsleden. Daarmee kunnen we adviezen geven aan de gemeenteraad. Hoe het platform Hallo Harelbeke! er zal uitzien, ligt nog niet vast, maar willen we vooral samen met de genoemde personen vormgeven.”

Als aftrap wordt een feestje gegeven op donderdag 29 augustus van 18 tot 20 uur op de parking van cultureel centrum het Spoor. Op het programma: comedian Piv Huvluv, een creatieve brainstorm en worsten op de barbecue.

Kick off Hallo Harelbeke!

“Zag je op reis of op je vakantiebestemming dingen die ook in Harelbeke mooi zouden staan? Zag je bijvoorbeeld coole streetart in de straten van Parijs, leuke acties in een klein Italiaans dorpje of heb je ‘s avonds genoten van een gezellig eetfestijn met de buurt? Schrijf ze op of maak een foto en breng die mee naar de kick off.”

Ook kinderen zijn meer dan welkom, er is kinderanimatie voorzien. Mocht het regenen dan heeft het evenement plaats in de feestzaal van het cultureel centrum.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.