Harelbeke valt in prijzen op Openbaargroen-awards

Tijs Naert, Stef Boone en Frank Berth bij het aanplanten van jonge bomen in wijk Koeksen.©LUDO-OSTIJN LOO
Tijs Naert, Stef Boone en Frank Berth bij het aanplanten van jonge bomen in wijk Koeksen.©LUDO-OSTIJN LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Donderdag vond de 41ste editie van de VVOG Openbaargroen-awards digitaal plaats. Deze wedstrijd prijst openbare besturen voor hun recente, vernieuwende en inspirerende openbare groen-, bloemen- en bijenvriendelijke realisaties. Harelbeke viel meerdere keren in de prijzen.

Dit jaar lanceerde de VVOG in het kader van de wedstrijd Openbaargroen-awards een competitie met drie wedstrijdonderdelen: groene gemeente, de beste groenrealisaties; bijenvriendelijke gemeente en gemeente in bloei, de beste bloemenrealisaties.

Harelbeke mocht in het onderdeel ‘groene gemeente’ de recente heraangelegde schooltuinen van de Academie Harelbeke Anders! als omgevingsgroen voorstellen en werd daar geprezen als Eerste laureaat Groene Gemeente.

Klimaatgroen

De voortuinen van AHA! zijn een volledig Harelbeekse realisatie, van ontwerp tot uitvoering. De tuinen kwamen tot stand door een samenspel van wegendienst, groendienst en elektromannen.

“Het jaarthema van de groenprojecten was ‘klimaatgroen’, projecten die recent aangelegd werden op openbaar domein en die getuigen van creativiteit en vernieuwing. Onze veelzijdige beelden-, kijk- en schaduwtuin van AHA! past dus perfect in dit plaatje en dat is blijkbaar niet onopgemerkt gebleven”, zegt een tevreden Tijs Naert, schepen van natuur en Groen.

Bloemenvriendelijke gemeente

De jury hield rekening met een aantal criteria zoals bijenvriendelijke nieuwe aanplantingen; bijenvriendelijk groenbeheer (maaien, snoeien, knotten); bijeninstallaties zoals insectenhotels, een bijenkast, weidepaaltjes met gaatjes of een zandhoop voor zandbijen; educatie en sensibilisering; acties voor burgers zoals bijvoorbeeld plantdagen of groepsaankopen ten voordele van de bij; een bijenwerkgroep of een meerjarig bijenplan.

Achttien gemeenten behaalden twee bijen, waaronder ook Harelbeke. “De twee bijensymbolen verdienden we door de talrijke bijenvriendelijke maatregelen in Harelbeke. Zo zijn de nieuwe aanplantingen voornamelijk bijenvriendelijk en passen we het groenbeheer aan in functie van de bijen.”

Speciale prijzen

Harelbeke kreeg net zoals vorig jaar het maximum van drie bloemensymbolen toegekend. “Dat verdienden we door in eigen regie bomen, bloeiende heesters, vaste planten en siergrassen aan te planten”, zegt diensthoofd van de Groendienst Yann Raes. “We doen nu heel wat inspanningen qua extensief beheer en we bouwen alleen maar verder om een bloeiende flora en fauna te creëren in Harelbeke.”

Extra te verdelen dit jaar waren het VMM-label Zonder is gezonder, het VMM-label Waterproof en het Groenaannemer-award. Ook daar scoorde Harelbeke met de Evangeliestraat én de schooltuinen van de academie. “We kregen voor beide projecten een Zonder is gezonder-label en een label voor waterrobuustheid.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.