Harelbeke Feest! van drie naar twee dagen

Het bestuur van het Stedelijk Feestcomité Harelbeke schroeft Harelbeke Feest! van drie naar twee dagen terug. Op de foto herkent men gehurkt Domien Deschutter, Ronny Verheye en Ludo Ostijn. Staand Gino Vandeputte, Jozef Vanhove, Dirk Goethals, Bernard Delange, Raf Naessens, Colin Casier, Didier Windels, Cleve Mahieu, Claude Baert en Hilde Debrabandere. Ivan Vandeputte ontbreekt op de foto. © LOO
Redactie KW

Op 15 en 16 september is de Marktstraat weer het toneel van Harelbeke Feest! Hoofdingrediënten zijn traditiegetrouw veel muziek en voor iedereen wat wils. In het kader van Harelbeke Feest! is er ook Feest in het Peter Benoitpark.

Dit jaar hebben de feesten in de Marktstraat met het podium aan het stadhuis plaats. “We moeten noodgedwongen verhuizen omdat er werken aan het Marktplein bezig zijn“, zegt ondervoorzitter Ludo Ostijn. “De kermisattracties verhuizen naar het Stationsplein.”

Voor de eerste keer sinds zeer lang is er twee dagen feest in plaats van drie dagen. “Het heeft met de nieuwe locatie te maken”, luidt het. De aftrap wordt op zaterdag gegeven door Clown Jaspie met zijn Curieuzeneuzenshow. Daarna volgen de officiële opening met de traditionele snoepworp en optredens van Jo Vally, Divine, Michael Schack en Justine S., bekend als dj van het duo 2 Empress. DJ So-Fiesta mag de avond afsluiten. Tussendoor is er ook braderie en vuurwerk.

Folklore

Zondag opent met een primeur. “We hebben voor de allereerste keer een kraaihanenzetting. Dat is folklore: een volkssport en beschermd cultureel erfgoed”, weet voorzitter Claude Baert. Het hanenzetten behoort nu tot de beperkte Vlaamse inventaris van immaterieel cultureel erfgoed. Het is een wedstrijd of zetting waarbij de liefhebbers meestal op zondagvoormiddag hun krielhanen in een hanenbak in een rij gedurende één uur op een rustige plaats laten kraaien. De haan met de meeste kraaien wint. Dit volksgebruik bestond vooral in West-Vlaanderen, waar in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw zowat in elke gemeente hanenzettingen op de agenda stonden. Deze traditie is nu zo goed als uitgestorven. “Het is een buitengewone zetting met medewerking van beide nog bestaande bonden van kraaihanenliefhebbers: De. Vla. Kra en De Ronde van Ardooie.”

Harelbeke Springt!

Om 11 uur treedt de Koninklijke Muziekvereniging Eendracht en Vrijheid aan voor een zondags aperitiefconcert. De dag wordt verder opgevuld met een barbecue, braderie en optredens van de Ketnetband en Toe Maar, een tributeband van Doe Maar, die Nederlandstalige reggae en ska brengt. Verder zijn er nog stapconcerten en straattheater. Op de braderie is er ook Harelbeke Springt!. Ter hoogte van Frituur Benny staat een heus speeldorp met tien springkastelen opgesteld. Het stadspark Peter Benoit is de twee dagen het toneel voor feesten. Op zaterdag is dat met Allez Chantez! waar iedereen voluit kan samenzingen en meezingen.

Op zondag vindt het Wereldfeest Ol Tegaere plaats. Je kan er proeven van de wereldkeuken, hennaversiering, wereldmuziek, haarvlechten, traditionele kledij en fairtradebar. Op de braderie geven de compostmeesters van Harelbeke twee dagen na elkaar demonstraties.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier