Harelbeke Feest! slaat handen in elkaar met dienst Welzijn: “Elk jaar wel iets nieuws”

Het Stedelijk Feestcomité. Vooraan zien we Colin Casier, Ronny Verheye en Ludo Ostijn. Achter hen: Dirk Goethals, Hilde Debrabandere, Cleve Mahieu, Gino Vandeputte, Patrick Huysentruyt en Yvan Vandeputte. Helemaal achteraan staan Didier Windels en Claude Baert. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 14 en 15 september staat Harelbeke Feest! op de kalender. Geen driedaagse meer maar een tweedaagse. “Alle ingrediënten blijven wel behouden: braderie, wandelconcerten, optredens, straatanimatie, vuurwerk en uiteraard de rommelmarkt”, zegt Claude Baert, voorzitter van het organiserend Stedelijk Feestcomité.

Door de werken op het Marktplein moest het Stedelijk Feestcomité de voorbije jaren noodgedwongen uitwijken naar een andere locatie. Ook dit jaar is dit het geval. “Er zijn wel degelijk enkele veranderingen. Bijvoorbeeld de brandweer en Volleybalclub AVC zullen niet op de plaats staan die de bezoekers gewend zijn”, duidt voorzitter Claude Baert. “Onze andere vaste waarden blijven: braderie en rommelmarkt, wandelconcerten en straatanimatie in de Marktstraat en Gentsestraat, kermis aan het Stationsplein en vuurwerk en optredens in het centrum. Dit alles onder de noemer ‘Harelbeke Feest! is van iedereen en voor iedereen’. Ons motto is in al die jaren nog nooit veranderd.” Het feestweekend opent op zaterdag met een traditionele kindershow, dit keer Creafuif met Piekenot, gevolgd door de officiële opening en de beren- en snoepworp door het college van burgemeester en schepenen. Daarna is er vanaf 18 uur non-stop muziek met Jasper Erkens, Gunther Neefs & 3-Band, Kurkdroog, dj Yolotanker en Sjonnie Oaverechts. “Dit wordt om 21.30 uur onderbroken voor het vuurwerk”, weet ondervoorzitter Ludo Ostijn.

Samen zingen

Na de eucharistieviering is traditioneel weer een aperitiefconcert om 11.30 uur met dit jaar als gast de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia Harelbeke. Vanaf 15 uur is het dansen, feesten en zingen met Andy Summer, Travestieshow, Michael Angelo en The Blockparty. The Joe Cocker Connection mag de avond afsluiten om 20 uur met een eerbetoon aan icoon Joe Cocker vol hits. “We proberen elk jaar een aantal nieuwe dingen in het programma te voegen. In het stadspark is er een heel mooi aanbod tijdens het feestweekend”, vertelt Claude Baert. Daarvoor slaat het Stedelijk Feestcomité Harelbeke de handen in elkaar met de Dienst Welzijn van de stad Harelbeke.

Harelbeke Feest! is van en voor iedereen. Ons motto is in al die jaren nog nooit veranderd

Op zaterdag organiseren ze samen ‘Allez, Chantez!’, een samenzang uit volle borst. Een professionele zanger en pianist begeleiden het geheel. “De tekst lezen we af uit voorgedrukte boekjes. Zelfs als je niet zo goed kan zingen, valt dat helemaal niet op omdat we met zoveel mogelijk mensen samen zingen. Een heerlijk bevrijdend gevoel. Samen zingen is bijzonder verbindend”, luidt het bij de Dienst Welzijn. Het evenement start om 15 uur in het Peter Benoitpark en is gratis.

Lekkere Wereldkeuken

“Die verbinding past ook goed in het concept van Harelbeke Feest. Daarom zijn we ook zo blij met het Wereldfeest ‘Ol Tegoare’ dat op zondag plaats vindt in het stadspark”, aldus Baert. “Met het wereldfeest spelen we echt in op de verbondenheid tussen alle Harelbekenaren. De wereld is een dorp geworden. Wat we hier doen, heeft impact op het leven van de mensen in het verre zuiden. Maar dat verre zuiden is ook helemaal zo ver niet meer. Als Harelbeke een Weireldstad is, is de Harelbekenaar een Weireldburger. En dat voel je tijdens het kermisweekend in het stadspark”, zegt Bren De Rycke van de Dienst Welzijn.

In het park staan er standjes met drankjes en cocktails in de Fair Trade Bar en standjes met hapjes uit de wereldkeuken. Een kleine oase in een druk weekend. Verder zijn er workshops, hennaversieringen, dans, haarvlechten en traditionele kledij. Muziek is er van Kasba, een crossover van Noord-Afrikaanse en westerse muziek. “Heel wat diensten en verenigingen werken met ons samen, dat doet ons plezier. Zonder hen zou de organisatie van deze feesten niet mogelijk zijn”, besluit voorzitter Claude Baert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.