Harelbeke: “Een hele eer voor mezelf en onze buddy’s”

De kersverse Krak Gudrun Callewaert met dochter Inse en haar man Patrick De Jaegere. (Foto LOO)
Redactie KW

Gudrun Callewaert is de oprichtster van Het Ventiel, een vereniging voor buddywerking voor mensen met jongdementie. De bedoeling is iemand zoeken die samen met een persoon met jongdementie activiteiten wil doen. Zij nam het initiatief toen haar man jongdementie kreeg.

Toen Gudrun in december vorig jaar werd genomineerd als Krak van Harelbeke was ze even van haar melk en erg verrast. “Die nominatie was een hele eer en bezorgde me kippenvel”, opent Gudrun, die de nominatie kreeg voor haar initiatief Het Ventiel, een vereniging voor buddywerking voor mensen met jongdementie. “De Krak van Harelbeke worden bezorgt me nu nog meer kippenvel. Het is een hele eer voor mezelf én onze buddy’s. Met deze titel komt de problematiek nog meer in de aandacht. De problematiek was tot voor kort nog weinig bekend en wordt vaak erg moeilijk ingeschat. Het is belangrijk dat deze mensen en hun gezin niet in een sociaal isolement terecht komen en dat de maatschappij weet dat deze mensen niet afgeschreven zijn maar nog tot veel in staat zijn. Deze erkenning helpt zeker mee om het taboe te doorbreken.”

Twinkel in de ogen

Het initiatief van Het Ventiel ontstond uit een idee om het leven van haar man Patrick, die sinds 8 jaar jongdementie heeft, weer zin te geven. Patrick heeft frontotemporale dementie, een vorm van jongdementie, die gepaard gaat met grote gedragsveranderingen. “Dat begon stilletjes, met zich af te vragen of hij bepaalde zaken op zijn werk wel geregeld had. Later breidde zich dat uit. Patrick kwam moeilijk op namen, kon zijn eigen leven niet meer organiseren en zonderde zich meer en meer af. Zijn karakter veranderde ook. Soms was dat confronterend. Patrick zei dat hij kronkels in zijn hoofd had en dat dit soms te veel werd”, vertelt Gudrun.

De maatschappij moet weten dat deze mensen niet zijn afgeschreven

“In juli 2013 kregen we de kans om met Te Gek!? mee te fietsen met de mini Tour de France in het teken van jongdementie. Ik zag hoe Patrick in Frankrijk helemaal opleefde, hoe hij de twinkel in zijn ogen terugkreeg. Ik wilde er alles aan doen om dat gevoel bij hem te laten duren.” Gudrun ging op zoek naar buddy’s om Patrick en anderen te begeleiden. Intussen is Het Ventiel groot geworden met tientallen vrijwilligers die 50 mensen met jongdementie helpen en begeleiden. “Als dat kon en lukte bij Patrick, kon dat ook voor andere mensen. Het was voor hem een keerpunt. Ik hou er rekening mee dat wat vandaag kan, misschien morgen niet meer kan. Op de Ventoux werden vriendschappen gesmeed. Zijn woorden laten me niet meer los: ‘Ik ga het misschien morgen niet meer weten, maar het zit in mijn hart’. Het Ventiel is mijn levenswerk geworden.”

(PVH)

Vragenrondje

Wat doet Het Ventiel precies?

“We bieden individuele activiteiten aan met een persoonlijke buddy in onderling overleg. Daarnaast hebben we elke maandag- en dinsdagnamiddag en op vrijdagmorgen een zelf georganiseerde groepsactiviteit. Dat gaat van paardrijden tot schilderen. Patrick voelde zich op zijn gemak bij de lotgenoten. Zij begrepen elkaar zonder woorden. Ze praatten, zwegen, huilden, vloekten en grapten samen. Bij al de mensen die we helpen is dat ook zo.”

Hoe zoek je de buddy’s?

“Aanvankelijk vond ik buddy’s in eigen vrienden- en familiekring. Nu bieden mensen zichzelf aan onder impuls van buddy’s die over Het Ventiel boeiend vertellen. We zitten ook op Facebook. Het Ventiel is laagdrempelig, de mensen komen gewoon aan huis om een praatje te maken. We koppelen de buddy niet specifiek aan iemand. Het is fenomenaal hou snel buddy’s en patiënten elkaar vinden. Dat klikt gewoon. Intussen zijn al twee lokale initiatieven gestart, een in de Westhoek en een in Brugge-Oostende. In andere regio’s beweegt ook een en ander.”

Je kreeg ook een award!

“Onlangs kregen we van Prof+, een Europese zorg-denktank de Prof-award voor meest innovatieve zorgorganisatie. Het betekent voor ons dat we heel gewoon maar toch goed bezig zijn.”

Wat is het belangrijkste voor jou?

“De twinkel in hun ogen. Het samen iets doen met lotgenoten maar zeker ook het samen iets doen met ‘gewone’ mensen die dezelfde hobby en interesse delen. Mensen die ze anders misschien ook konden ontmoeten als collega of sportmaat. Gewone mensen die op een kameraadschappelijke manier met hen omgaan en niet als hulpverlener of verzorgende.

Bio

Privé

Gudrun Callewaert (54) is afkomstig van Ingelmunster en getrouwd met Patrick De Jaegere (58). Zij is mama van Inse (20) en Arne (24). De familie woont sinds 1986 in Hulste

Opleiding en loopbaan

Gudrun genoot een opleiding onderwijs aan het Heilige Familie Instituut in Tielt. Ze gaf les in Hulste en op zelfstandige basis studiecoaching en methodiek. Nu blijft Gudrun thuis voor Patrick .

Vrije tijd

Al haar vrije tijd gaat naar de verzorging en begeleiding van haar man en het runnen van buddywerking Het Ventiel.