Harelbeekse vzw Bader heeft vergunning voor gebedshuis eindelijk beet

© LOO
Olaf Verhaeghe

De deputatie van de Provincie West-Vlaanderen heeft het beroep tegen de omgevingsvergunning voor de vzw Bader uit Harelbeke verworpen. Enkele buren hadden bezwaren geuit tegen de toegekende vergunning van de stad, maar die worden nu door de provincie weggewuifd. Er mogen wel maximaal 80 personen op hetzelfde moment aanwezig zijn.

Het dossier van het Harelbeekse gebedshuis sleept al enkele jaren aan. Twee eerdere aanvragen om een oude villa langs de Kortrijksesteenweg in Harelbeke om te bouwen tot ontmoetingsplaats voor moslims draaiden op niets uit. Toch bleef de vzw Bader, die moslims in de regio verenigt, niet bij de pakken zitten. Een derde vergunningsaanvraag bij de stad Harelbeke vorig jaar was succesvol. De eerdere bezwaren en problemen werden opgelost en volgens het stadsbestuur kon de vzw het gebedshuis er wel degelijk inrichten.

Enkele buren tekenden echter opnieuw beroep aan bij de Provincie West-Vlaanderen. Zo zou de druk op het verkeer en het parkeren in de buurt niet te overzien zijn. De buren kregen bij de procedure de steun van Vlaams Belang en Voorpost. Op de gemeenteraad in april voerden ze nog luidkeels actie.

Uiteindelijk belandde het dossier dus bij de deputatie en die besliste donderdag om het beroep te verwerpen. “De deputatie volgt het advies van de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie”, klinkt het. “Het advies is gunstig mits het aantal aanwezigen beperkt wordt tot 80 personen.” De vzw Bader mag dus een nieuw gebedshuis inrichten in de Kortrijksesteenweg. Daarmee komt een einde aan een ellenlange procedure.

Wouter Vermeersch, Kamerlid voor Vlaams Belang, is niet te spreken over het toekennen van de vergunning. “De achterkamerpolitiek in dit soort dossiers is stuitend”, zegt hij. “De vergunning werd over de verkiezingen getild om ze in de luwte van de zomervakantie door te drukken bij de buurt. Mijn oproep aan de buurtbewoners is dan ook duidelijk: geef niet op en trek naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Onze steun heb je!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier