Harelbeekse joggingclub de Gavertrimmers houdt zijn ledenaantal op peil

De Gavertrimmers houden ook in deze coronatijden het hoofd boven water. (foto ELD)©ELD
De Gavertrimmers houden ook in deze coronatijden het hoofd boven water. (foto ELD)©ELD
Redactie KW

De Harelbeekse Gavertrimmers groeiden uit tot een grote stabiele joggingclub. “Iedereen is bij ons welkom”, klinkt het. De basis werd in 1983 gelegd en er werd stevig de pas ingehouden bij het uitbouwen van de club tot intussen meer dan 200 leden.

In oktober 1983 wilde het trio Cyriel Lapere, Eric Soetaert en Eric Debrabandere, leden van wtc De Tientjes, hun spieren ook na het wielerseizoen warm houden. Ze namen het initiatief om de zondagmorgen hun loopschoenen aan te binden en een paar rondjes rond De Gavers te lopen.

“Het was vooral de bedoeling om tijdens de winterstop in beweging te blijven”, vertelt voorzitster Saskia Garré. “Toen ze op de eerste zondag van maart opnieuw hun fiets van onder het stof haalden, organiseerden zij als laatste loopbijeenkomst hun trip Tiegem-Harelbeke. De Gavertrimmers waren geboren. Cyriel Lapere was voorzitter en in 1996 werd hij opgevolgd door Ivan Vandeputte. Later stond Marcel Naessens aan het roer. Drie maanden voor Marcel verleden jaar overleed, kreeg hij de titel van erevoorzitter. Daarna werd Linda Verheye verkozen tot voorzitter.”

“Zij wordt bijgestaan door ondervoorzitter Eric Kerckhof, secretaris Geert Vandevyver, penningmeester Serge Bekaert. Willy Derijckere en Xavier Deprez zijn verantwoordelijk voor Tiegem-Harelbeke. Guido De Praitere en Jan Schedin doen de postbezorging. Voor de extra activiteiten staan Lieven Debeurme en Noël Ottevaere borg. De pr-man is Guido De Praitere. Hun verrassingsloop is elke keer een schot in de roos en rust op de schouders van Xavier Deprez. Ook beschikken ze over een eigen ledenblad met Xavier Deprez, Serge Bekaert en Geert Vandevyver als redacteurs. De begeleiding van de nieuwelingen gebeurt dan weer door Nadine Vandekerckhove, en hun verzorgde website is het werkstuk van Ronny Verhulst.”

Gemotiveerd

“Tot voor 2015 was er gemiddeld een 80-tal leden”, gaat Saskia Garré verder. “Na 2015 met de jeugd erbij zijn we niet meer onder de 200 leden gezakt. Van coureurs die in de winter liepen naar een volwaardige loopclub met een jeugdcel die nu ongeveer 50 procent van ons ledenbestand bevat. Iedereen die gemotiveerd is, is bij ons welkom vanaf het eerste leerjaar. Bij de jeugd wordt in groepen gewerkt volgens leeftijd en looptalent. Ook bij de volwassenen is iedereen welkom. De nestor van onze club is trouwens 82 jaar.”

Voor 40 euro per jaar met terugbetaling via de mutualiteit ben je lid. “In 2021 krijg je daarvoor een clubtruitje, gratis toegang tot de meeste activiteiten, 2 trainingen per week van ervaren trainers voor de jeugd. De volwassenen hebben kans op intervaltraining en duurloop in groep. Gegarandeerd: massa’s plezier, vriendschap en ambiance.”

Ondanks het coronavirus kunnen de Gavertrimmers blijven rekenen op hun trouwe sponsors. “Onze grootste bron van inkomsten komt immers van onze sponsors. Dat zijn er niet veel, maar ze blijven ons heel trouw. Voor 2021 zoeken we nog een nieuwe. Onze bestaande hebben al toegezegd tot en met eind 2023! Ook de subsidie van het stadsbestuur wegens onze uitgebreide jeugdwerking helpt om het financiële plaatje te doen kloppen elk jaar. Door het niet kunnen organiseren van alle geplande activiteiten hebben we wat inkomsten verloren, maar omdat wij met deze activiteiten ook een groot deel gratis teruggeven aan de leden, zijn ook onze kosten onder controle gebleven. Het coronajaar 2020 zijn we met onze club met andere woorden goed doorgekomen, maar het mag natuurlijk geen jaren op deze manier aanslepen.”

Intervaltraining

Voor de leden hebben de Gavertrimmers heel wat in petto. “In normale omstandigheden is er de nieuwjaarsloop op 1 januari, onze nieuwjaarsreceptie, het clubkampioenschap Tiegem-Harelbeke, de E3 Gavercross, Pasen en de Sint voor de jeugd, ons atletiekkamp in de vakantie, ontbijtloop, barbecue, de verrassingsloop, met groep gezamenlijk naar marathon gaan, frietjesdag en de Start2run. Belangrijker voor de continuïteit van de club, naast de nodige financiële middelen, is het hebben van voldoende gemotiveerde vrijwilligers, zowel wat jeugdtrainers als wat een stabiel bestuur betreft.” De club heeft een stevige reputatie qua (jeugd)werking.

De jeugdtrainingen zijn op dinsdag en donderdag van 18.30 tot 19.30 uur in verschillende groepen volgens leeftijd en kunde, in totaal hebben we een groep van 12 jeugdtrainers.

De volwassenen trainen op woensdag om 18.30 uur en hebben keuze uit intervaltraining met vaste trainer Lode Schamelhout of duurloop in of rond de Gavers. Op zondag kan je bij ons eveneens terecht om 8.30 uur en kan je kiezen uit een duurloop aan 10 of 12 km per uur.”

Door de coronamaatregelen loopt momenteel alles iets anders. “De jeugdtrainingen onder de 12 jaar vinden gewoon plaats. De intervaltraining wordt per 2 afgewerkt met respect voor afstand tussen elkaar, de duurlooptrainingen kunnen momenteel niet, omdat de garantie van maximaal 4 lopers niet kan verzekerd worden. We hebben wel een algemene mail naar de leden verstuurd met alle maatregelen die dienen gevolgd te worden en we hebben de leden gemotiveerd om te blijven lopen en zich niet sociaal te isoleren. Er is een Strava-groep voor de Gavertrimmers om elkaar te motiveren en ook de jeugd heeft een dergelijke groep. In de Gavers loop je trouwens nooit alleen.”

“Er zijn heel wat redenen om je aan te sluiten bij deze loopclub. Bewegen is gezond, lopen in groep versterkt de sociale contacten en maakt vrienden, ons loopparcours is uniek in de mooie natuur van de autovrije Gavers, de Gavertrimmers zijn toegankelijk voor iedereen, we doen in normale tijden heel wat extra activiteiten en we houden het inschrijfgeld heel democratisch”, besluit Saskia Garré.

(EL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier