Harelbeekse inwoners en gezinnen die het moeilijk hebben krijgen extra ondersteuning

V.l.n.r.: Lynn Callewaert, Katrien Lagae, José Deschutter, Geert Evens, Eline De Backer, Alain Top. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vanaf 15 mei verdelen de sociale kruidenier van vzw de Oever samen met Huis van Welzijn Harelbeke en Buurtopbouwwerk Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen 200 pakketten aan inwoners en gezinnen die het moeilijk hebben. Dit met de financiële ondersteuning van de Koning Boudewijnstichting (KBS) van 10.000 euro.

De kansarme gezinnen en inwoners krijgen een pakket met daarin een ‘Oarelbeke Weireldkoarte’ met budget op basis van het aantal gezinsleden en spel- en knutselmateriaal voor gezinnen met kinderen. Daarin steken een leesboekje voor peuters en kleuters geschonken door de bibliotheek, een doeboekje met spelletjes en weetjes, een gezelschapsspelletje en knutselmateriaal zoals onder meer stoepkrijt, wasco’s, schaar, lijm en papier.

“Net als heel wat diensten paste ook de sociale kruidenier zijn werking aan om aan de coronamaatregelen te voldoen. De vrijwilligers van vzw de Oever stelden de voorbije weken alles in het werk om de bedeling te garanderen. Zo schakelden we over naar winkelen op afspraak, verspreid over 2 dagen in plaats van 1. Hiervoor bellen we de klanten, in totaal 170 gezinnen en alleenstaanden op jaarbasis, telkens persoonlijk op. Op die manier houden we een vinger aan de pols en kunnen we eventuele noden of vragen opvangen”, zegt Lynn Callewaert, schepen van Welzijn en Zorg van de stad Harelbeke.

Een hart onder de riem

Eline De Backer, maatschappelijk werker in het Huis van Welzijn, vult aan: “Om de klanten van de sociale kruidenier extra te ondersteunen, dienden we een projectdossier in bij de KBS en dat werd goedgekeurd. Dankzij deze steun kan de vzw bijkomende voedingsproducten aankopen om te blijven voorzien in een voldoende gevarieerd aanbod. Daarnaast krijgen de bezoekers de komende maand een ‘OarelbekeWeireldkoarte‘ waarmee ze boodschappen kunnen doen in tal van lokale handelszaken. Op die manier steekt vzw de Oever de lokale handelszaken een hart onder de riem.”

In samenwerking met Huis van Welzijn en Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen schenkt vzw de Oever aan ongeveer 120 gezinnen met kleuters en lagere schoolkinderen een pakket met spel- en knutselmateriaal. “Voor hen zijn deze uitzonderlijke tijden immers niet evident. Kinderen verdienen plezier en de vraag naar zinvolle activiteiten is groot”, duidt Katrien Laga als opbouwwerker. “Vanuit Huis van Welzijn en Buurtopbouwwerk bedelen we vanaf 15 mei de komende weken een 200-tal pakketten aan huis”, aldus nog schepen Callewaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier