Harelbeeks stadsbestuur strijdt mee tegen vergunning asbestverwerker op provinciale hoorzitting

© (Foto GF)
Olaf Verhaeghe

Vrijdagvoormiddag vond in Brugge de provinciale hoorzitting plaats over de vergunningsaanvraag van Devamix om op de site in Stasegem asbest te kunnen verwerken. Buurtbewoners kantten zich daar luidkeels tegen en ook het Harelbeekse stadsbestuur en de gemeente Zwevegem gaven een negatief advies. Burgemeester van Harelbeke Alain Top en schepen van Milieu Tijs Naert waren vrijdag zelf ook aanwezig in Brugge.

“We wilden hier absoluut aanwezig zijn”, stelt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen) na afloop van de hoorzitting over de vergunningsaanvraag van de nv Devamix om uit te breiden ook asbest te kunnen verwerken. Eerder leverde het Harelbeekse stadsbestuur een negatief advies af. “En dat kwamen we vandaag hier verduidelijken, samen met het actiecomité. Op de petitie kwamen 1.100 handtekeningen en in totaal werden door buurtbewoners bijna 1.000 bezwaren ingediend. Dat zegt eigenlijk genoeg.”

Volgens schepen Naert en het stadsbestuur zijn er geen garanties dat het asbestverwerkend bedrijf alle voorwaarden zal kunnen naleven. “Iedereen in Stasegem en Zwevegem kent de situatie en weet dat het bedrijf al jaren de regels aan hun laars lapt. De huidige voorwaarden voor de activiteiten vandaag worden al niet vervuld, wat zou het dan met strengere voorwaarden wél lukken? Bovendien zit je met de vraag van volksgezondheid als er asbest bij komt kijken. Het vertrouwen in het bedrijf ontbreekt, we kunnen dit als stad niet laten passeren”, aldus Tijs Naert.

Ook Devamix zelf was vrijdagochtend aanwezig op de hoorzitting en kreeg de kans om aan te tonen dat alles wel in orde komt. “Het is afwachten wat de provincie zal beslissen, voorspellingen doen is onmogelijk”, stelt Tijs Naert nog. “Wij verwachten over een drietal weken uitsluitsel te krijgen.” Mocht Devamix toch een vergunning krijgen, dan sluit de actiegroep niet uit dat ze naar de rechtbank stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier