Hardleerse cafébazin (72) al twee keer in een week tijd betrapt op openen van haar café

Hoewel het voor cafés en restaurants al sinds vrijdag 13 maart verboden is om nog de deuren te openen, lappen sommigen deze verordening aan hun laars. Zo werd café ‘t Hof van Commerce in Hooglede vrijdagavond voor de tweede keer in korte tijd op politiebevel gesloten.

Het café wordt bij een volgende overtreding voor minstens drie maanden gesloten. © JT

Uitbaatster Diana Declercq serveert al bijna vijftig jaar pinten in dit volkse café gelegen op het gehucht Sint-Jozef, in de volksmond ‘De Geite’ genaamd. Ondanks een eerdere waarschuwing bleef het café echter open. Zowel Diana als haar klanten kregen een pv. Zij riskeren allen een boete tot 4.000 euro.

Burgemeester Rita Demaré (CD&V) kan weinig begrip opbrengen voor de situatie: “Sowieso zijn onze wijkagenten in deze tijden meer op de baan om te controleren of iedereen zich houdt aan de afspraken. Zo controleren ze niet enkel cafés maar gaan ze ook langs op bijvoorbeeld speelpleintjes en voetbalvelden om het samenscholingsverbod te controleren. Na de eerste sluiting van het café kreeg ik terug klachten binnen en moest de politie dus een tweede keer ingrijpen. Ik heb gisteren naar de bazin gebeld en haar de situatie nog eens haarfijn uitgelegd. Bij een volgende overtreding wordt het café sowieso drie maanden gesloten en dat is een stuk langer dan de momenteel opgelegde voorwaarden voor cafés. Het stoort me vooral dat het telkens om dezelfde aanwezige klanten ging. In deze tijden is het ongehoord om zo’n risico’s te nemen. Ik begrijp dat het niet fijn is dat het sociaal leven volledig stil valt maar iedereen moet zich aan de regels houden. Enkel op die manier kunnen we deze crisis de baas.”

De gemeente doet haar uiterste best om de bevolking op de hoogte te stellen van wat wel en niet toegelaten is in deze surreële tijden. Toch volgt volgende week nog een brief bij alle inwoners. “Iedereen weet ondertussen wat van hen verwacht wordt,” aldus de burgemeester. “Vele zaken worden gecommuniceerd via sociale media. Aangezien niet iedereen daar even behendig in is, gaan we volgende week ook een papieren brief versturen waarin nog eens duidelijk wordt uitgelegd wat wel en niet kan.”

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.