Happy end voor lange saga: Peruviaanse Noe eindelijk weer samen met Marjolein en Noah

Marjolein Vandaele: "Er zijn nog veel mensen die in hetzelfde schuitje zitten als wij." © JDK
Redactie KW

Marjolein Vandaele beviel op 5 juni van haar zoontje Noah, terwijl papa Noe door corona vastzat in Peru. Bovendien testte Marjolein in de kraamkliniek zelf positief, dus aangenaam waren de eerste dagen en weken als mama zeker niet. Uiteindelijk landde Noe op 4 september toch in Amsterdam. Het einde van een lange saga.

“Na de beslissing van de laatste Veiligheidsraad nam ik contact op met de consul, omdat België vanaf 1 september toestond om partners van Belgen uit niet-Europese landen binnen te laten. Peru liet haar burgers nog niet vertrekken en het feit dat je én een relatie én een kind hebt in het buitenland, werd door de Peruviaanse autoriteiten niet als een essentiële reis gezien. De consul nam contact op met de migratiedienst in Peru en daarna was het een welles-nietesspelletje, waarbij we weer in een vicieuze cirkel draaiden: Peru wou toestemming van België, terwijl België eerst toestemming van Peru vroeg… Ook de luchtvaartautoriteiten wilden bewijs krijgen dat Noe werd toegelaten. Een paar dagen voor zijn eigenlijke aankomst, kregen we bericht van Nederland dat Noe niet werd toegelaten om vanuit Schiphol naar België te reizen. Daarop hebben we nog maar eens de hele situatie uitgelegd en toen veranderde de reactie van niet naar misschien.”

Documenten

“Noe is op 2 september vertrokken uit zijn woonplaats Piura en nam samen met Balou, onze hond, een binnenvlucht naar Lima, waar hij overnachtte. Op 3 september stond hij al 6 uur vooraf in de luchthaven, met meer dan 300 bladzijden aan documenten op zak, waarvan hij te horen kreeg dat ze toch ongeldig waren.”

“Hij werd ook nog eens verplicht om een retourticket te kopen, wat hem ook nog eens een pak geld kostte. Noe landde uiteindelijk op 4 september omstreeks 10.30 uur op Schiphol en we konden elkaar eindelijk in de armen sluiten iets na de middag, na een vlucht van meer dan 12 uur. Ook Balou was content mij te zien, na die hele reis in een bench in de laadruimte van het vliegtuig. Mochten ze Noe niet toegelaten hebben, dan werd het wellicht een heel trieste terugrit van Amsterdam naar Kortemark, enkel en alleen met Balou mee in de auto.

Het enige wat echt draaide was de papiermolen

“Voor ons is het nu allemaal achter de rug, hoewel er nog veel papierwerk zal komen bij kijken. We hebben geluk gehad, want er zijn nog veel mensen die in hetzelfde schuitje zitten als wij. We dienden daarom ook een officiële klacht in bij het kinderrechtencommissariaat. Corona gooide vanzelfsprekend roet in het eten, maar het enige wat in deze situatie draaide, was de papiermolen.”

Rechten geschonden

Uiteindelijk werden de rechten van het kind geschonden, want elk kind heeft recht op een papa. Noahs papa wou er zijn, maar heel wat administratie hield dit tegen. Noe blijft nu 14 dagen in quarantaine en liet zich testen. Nu is het de bedoeling dat hij zo snel mogelijk zijn rijksregisternummer krijgt, want dan kan hij zich inschrijven voor de lessen Nederlands. Ook de papieren voor de erkenning van zijn zoon moeten in orde gebracht worden. Nu draagt Noah mijn naam, maar dat zal veranderen in Noah Malaver-Vandaele”, besluit Marjolein tevreden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.