Happy Bags steunen Nele uit Gits in haar strijd tegen borstkanker

Emely Vanhaecke
Emely Vanhaecke Medewerker KW

Na haar diagnose van borstkanker blijft Nele Tampere (41) uit Gits niet bij de pakken zitten. In een filmpje vertelt ze verrassend openhartig over wat ze meemaakt. Daarnaast startte ze twee acties voor het goede doel. “Ik wil echt dat er iets positiefs overblijft van mijn ziekte”, klinkt het.

Nele Tampere is getrouwd met Sam Decorte en woont in Gits. Ze hebben samen twee kinderen, Renée en Charles. Zowel in haar thuisgemeente als in Pittem is ze goed gekend als Nele van La Fiducia, een kledingzaak met schoonheidssalon die ze opstartte in beide dorpen. “Ik startte met La Fiducia in 2004. Toen was het enkel een schoonheidssalon en verkocht ik er kleine geschenkjes. Later kwamen er kleren bij. Dat evolueerde allemaal zo snel dat we op vandaag twee vestigingen hebben en een team van zeven erg toegewijde mensen op wie ik kan rekenen. Ik ben dan wel de kapitein op ons schip, maar zij zorgen ervoor dat we blijven varen, ook in moeilijke tijden.”

Op professioneel vlak was het voorbije coronajaar niet evident voor Nele. Toch slaagde ze erin om positief te blijven, een eigenschap die vernoemd wordt door alle mensen die haar kennen, naast sociaal, goedlachs en hulpvaardig. “Toen we de winkel moesten sluiten in maart vorig jaar, was dat toch even slikken”, vertelt ze. “We hadden nog maar pas onze spaarcenten in een nieuw pand gestopt en daar kwam corona. Ik begon al snel op Facebook tal van foto’s en filmpjes te posten. Vooral de filmpjes vielen in de smaak. Mensen lieten me weten dat ze er helemaal gelukkig van werden. Daardoor blijf ik het doen, want hoe leuk is het dat je mensen blij kunt maken met een spontaan en zot filmpje?”

Chemotherapie

Het laatste filmpje dat Nele maakte, raakte bij veel mensen een gevoelige snaar. Daarin liet ze weten dat ze net geopereerd was. “Hoewel ik zeven weken ervoor op controle was geweest, voelde ik op een ochtend plots een grote knobbel. De dagen erna waren gevuld met onderzoeken en wachten. Uiteindelijk kreeg ik de diagnose borstkanker, gelukkig zonder uitzaaiingen. Ik werd geopereerd en binnenkort krijg ik chemotherapie om te voorkomen dat kankercellen toch een weg zoeken in mijn lichaam en elders een andere kanker veroorzaken.”

Het is verrassend hoe openhartig Nele in het filmpje vertelt over alles wat ze meemaakt, maar niet zonder reden: “Ik wil zeker geen medelijden maar ik wil het wel delen, hopelijk heeft iemand er iets aan. Andere mensen schrijven een boek, ik maak filmpjes. Ik heb er zelf ook deugd van om erover te vertellen. Mijn ziekte moet iets positiefs kunnen zijn.”

“Het doet mij deugd om erover te vertellen”

Tijdens het lange wachten in het ziekenhuis rijpte bij Nele het idee om iets te doen voor Think Pink. “Na mijn diagnose stuurde Think Pink me een toffe box met allerlei informatie en leuke spulletjes. Ik vond dat zo mooi dat ik direct besloot om iets voor die organisatie te doen, maar ik wist nog niet wat. In het ziekenhuis viel me ook op hoeveel mensen daar met hart en ziel werken, die lief en attent zijn en alles goed uitleggen. De gynaecoloog die me op paasmaandag speciaal opbelde om te zeggen dat er geen uitzaaiingen waren bijvoorbeeld, dat is toch fantastisch?”, haalt Nele aan.

“Toch kwam ik ook twee keer helemaal van mijn melk thuis door mensen die minder vriendelijk of meegaand waren. Hoe zij reageren op zo’n moment, dat kan je dag maken of kraken. Vandaar dat ik besliste om Happy Bags te verkopen, in de hoop dat alle mensen wat meer ‘happy’ worden. Want wie blij is in zijn of haar job, straalt dat ook uit. Dat is zo belangrijk, zeker als je ziek bent”, weet Nele.

Intussen verkopen de Happy Bags als zoete broodjes. Het zijn ruime tassen die je kunt gebruiken als shopper of strandtas. Op de voorkant staat ‘k voel me zo heppie en op de achterkant kusje, Nele . Ze zijn te koop in de winkels van La Fiducia voor 15 euro.

Geluksbrengertje

Maar het blijft niet bij deze ene actie. Op 18 mei startte Nele met chemotherapie. “Ik weet dat mijn haar zal uitvallen”, klinkt het. “Daarom ging ik al een pruik kiezen bij Nathalie Nowé in Rumbeke, een fantastische dame die me vertelde dat ze samen met de vzw Haarwensen een gratis pruik schenkt aan kinderen onder de 12 jaar die door ziekte hun haar verloren. Een pruik is immers behoorlijk duur, niet vanzelfsprekend voor jonge ouders. Toen wist ik meteen welke actie ik als tweede wilde steunen.”

Nele Tampere met haar ‘Happy Bags’. (foto EV)©Emely Vanhaecke
Nele Tampere met haar ‘Happy Bags’. (foto EV)©Emely Vanhaecke

Vorige week vrijdag liet Nele al haar haren knippen. De plukjes haar werden met een elastiekje in een zakje gestopt, 443 in totaal. “Al die zakjes noemen we ge(p)luksbrengers. Het is de bedoeling dat de mensen ze kopen om weg te geven als geluksbrengertje. Het idee erachter is dat ik zo een stukje van mijn kracht weggeef en iets doe voor kinderen die ook ziek zijn.”

De ge(p)luksbrengertjes zullen te koop zijn via La Fiducia voor een bedrag dat mensen zelf mogen kiezen met een minimum van 5 euro.

Zo gooit Nele zich vol optimisme in de strijd tegen kanker, niet enkel voor zichzelf maar ook voor anderen. Veel mensen staan versteld van de manier waarop ze dit aanpakt, maar voor haar is dit de enige manier om het te doen: “De chemotherapie is voor mij preventief dus dat is een goed scenario. Daarnaast ben ik omringd door lieve en toffe mensen die paraat staan om te helpen. In de eerste plaats is er mijn gezin dat me door dik en dun steunt. Daar ben ik hen immens dankbaar voor. Nu is het aan mij om kracht te hebben en er het beste van te maken.”

Wie wil steunen kan ook een gift storten op BE 90755578884232 van vzw Haarwensen Nele Tampere

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.