https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hans Vanquathem neemt afscheid van Bloemencorso: “Nood aan frisse ideeën”

Hans Vanquathem bij de stadswagen die dit jaar in het teken staat van het Blankenbergse belle-époqueverleden. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op de laatste zondag van augustus staat Blankenberge traditioneel in het teken van het bloemencorso, maar uit veiligheidsoverwegingen wordt er voor het tweede jaar op rij met die traditie gebroken. Deze editie, waarbij de praalwagens langs een parcours staan opgesteld en dus niet in stoet door de stad trekken, wordt bovendien de laatste van de hand van regisseur Hans Vanquathem.

Hans Vanquathem (42) verzorgde in 2003, samen met zijn vader Jan, voor het eerst de regie van het corso. “Jeroen Depraetere, zoon van, zou Paul Dessein aanvankelijk opvolgen maar is dan naar Eurovision gegaan. Daar papa toen al een jaar of tien in de jury zat, was het logisch dat ze bij hem aanklopten”, vertelt Hans. Toen zijn vader in 2017 wegviel, was dat een zware dobber. “Dat ik er nu mee stop, heeft daar zeker mee te maken. Pa was mijn beste maat. Maar het werd sowieso weleens tijd om de fakkel door te geven. Ook al had papa toen hij overleed allicht nog ideeën te over.”

Startgeld

Niet dat de passie er niet meer was, benadrukt Hans. “Ik wil gewoon vermijden dat ik in de toekomst in een soort routine zou vervallen. Het is belangrijk om de stoet in vraag te blijven stellen. Om te blijven vernieuwen. En daar zijn dus af en toe eens jonge, frisse ideeën voor nodig.”

In al die jaren dat hij samen met zijn pa aan het roer stond, maakte Hans zelf ook heel wat verandering mee. “Zo zijn de wagens in de loop der jaren een stuk kleiner geworden. Dat heeft alles te maken met de budgetten: het wordt hoog tijd dat het startgeld eens opgetrokken wordt. Goed dat er nu een gezamenlijke corsovzw komt met de corsosteden Dendermonde en Loenhout. We hebben elkaar nodig”, aldus Hans. Mechelen had vroeger ook een corsotraditie, die rond de eeuwwisseling echter wegviel.

Dendermondenaar

Dit jaar is het thema onvergetelijk, maar welke edities zijn er Hans bijgebleven uit het verleden? “Het thema musical is me bijgebleven: ik herinner me nog goed dat ik bij de eerste repetitie kippenvel kreeg. En ook het corso dansant was in 2011 een voltreffer. Dat was de eerste keer dat er voor elke praalwagen een dansgroep meeliep”, vertelt Hans.

Voor Hans wordt het dus zijn laatste stoet als regisseur, daarna geeft hij de fakkel door aan Dendermondenaar Davy De Wolf. “Dat mijn opvolger geen Blankenbergenaar is, hoeft op zich geen probleem te zijn. Met Paul Defever en Pascale Nefors blijft er ook voldoende lokale voeling in het team, en de keuze viel ook op Davy omdat hij door dezelfde microbe gebeten is. Hij maakte in zijn thuisstad deel uit van een corsogroep en kent ook zijn weg naar carnaval. Die connecties zijn belangrijk in het kleine corsowereldje.”

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.