Hans uit Ingelmunster pronkt met zijn gigantische collectie whiskyglazen

Hans Kesteloot met zijn grote verzameling whiskyglazen. (Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Hans Kesteloot bezit een gigantische collectie aan whiskyglazen, groot en klein, van allerlei soorten en merken. Volgens Hans staat de teller van zijn verzameling nu al op 1.314 verschillende whiskyglazen.

Hans (57) uit het Stationsplein werkt al achttien jaar bij Ciers Beton in Oostrozebeke. Hij is bijna 25 jaar bezig met zijn verzameling, die eerder toevallig begon. “Ik sloot mij aan bij de cowboyclub Ter Velde in Meulebeke. Een cowboy drinkt whisky en zo begon ik whiskyglazen te verzamelen. In het begin ging dat natuurlijk heel vlot, maar naargelang de jaren vorderden en mijn collectie ook groter werd, werd het niet meer gemakkelijk om nieuwe exemplaren op de kop te tikken. Ik vind er echter toch nog op rommelmarkten, in kringwinkels, op tweedehandssite….”

Frankrijk

Ieder weekend trekt Hans naar één of andere rommelmarkt. Hij staat vroeg op om er op tijd te zijn. Echte verzamelaars weten dat je er immers als de kippen bij moet zijn. “De verste rommelmarkt deed ik in Amiens in Frankrijk, op 200 km van mijn woonplaats. Daar stonden zo’n 2.000 kramen. Ik was ook al present in Wattrelos in Frankrijk, slechts 40 km van mijn woning, net over de grens. Op deze rommelmarkt stonden er 2.400 kramen. In Frankrijk zijn de rommelmarkten interessanter dan in eigen land. De Fransen drinken immers graag en meer whisky dan de Belgen en dus vind je er ook wel eens glazen terug. Op Pinkstermaandag ga ik naar de rommelmarkt van De Barakken in Menen. Op een rommelmarkt in Roeselare vond ik ooit zes whiskyglazen die ik nog niet bezat. Ik ga ook wel eens naar een Irish Pub in Brugge, waar ik ook al glazen kon bemachtigen.”

Hans is goed uitgerust voor zijn zoektocht langs rommelmarkten. Hij knutselde een eigen karretje in elkaar waar hij zijn aankopen kan in opbergen. “Ooit kocht ik veel cd’s aan. De opbergruimte in mijn karretje kwam goed van pas”, zegt Hans, die zijn collectie whiskyglazen koestert, maar vanwege zijn gezondheid zelf weinig whisky drinkt.

Glas van 17 euro

Hans neemt ons mee naar een aparte ruimte waar zijn grote verzameling whiskyglazen staat te pronken, aangevuld met andere merchandising van whisky. Black & White, Johnnie Walker, Jack Daniel’s, Paul Chapman Whisky Premium, King’s Rider…. Het zijn maar enkele merken die we in zijn verzameling zien.

“Je mag de glazen natellen, het zijn er 1.314 stuks”, lacht hij. “Je ziet hier ook andere zaken rond whisky staan, zoals een zelfgemaakte toog, asbakken, karaffen, spiegels, ijsemmers…. Schotse, Ierse, Amerikaanse whisky: het is om het even, als het maar met whisky te maken heeft. Ik heb glazen met een merk op, glazen waarop meerdere merken staan, glazen met een ongewone vorm… Ik heb maar weinig stuks dubbel, een tijdje geleden deed ik 800 dubbele whiskyglazen weg voor een prikje. De vrije ruimte wil ik liever gebruiken om aan te vullen met nieuwe whiskyglazen.”

Hoe ver gaat Hans financieel voor zijn hobby? “Het duurste glas was er één van 17 euro, omdat ik het zo graag wilde hebben”, bekent Hans. “Andere glazen en merchandising koop ik aan voor één euro, een halve euro, 50 of zelfs 25 cent. Ik heb ook wat geluk. De zoon van mijn zus is samen met een meisje uit Engeland. Haar nonkel heeft daar een drankhandel. Op die manier geraak ik ook wel eens aan een apart whiskyglas.”

Zoveel glazen, wie neemt daar het stof van af? “Mijn partner Linda, mijn zus en ik samen, maar het is niet iets om elke week te doen”, besluit Hans. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier