Hans Struyve uit Zwevezele speurt met zijn hond Scott naar overlevenden onder het puin

Hans Struyve en zijn trouwe speurhond Scott. © Nele
Redactie KW

Hans Struyve en zijn hond Scott werden onlangs ontvangen in het gemeentehuis. Ze slaagden in een examen, waardoor Scott nu officieel een ‘rescue dog’ is en ingezet kan worden door het B-Fast Team.

De hondenschool Mijn Hond Mijn Vriend, gevestigd langs de Pastorijstraat, is trots op de knappe prestatie van Scott. Baasje Hans Struyve nam eind vorig jaar met zijn hond deel aan een federale test ‘reddingshond’ op een internationaal trainingsterrein in Frankrijk. “Ik ben een heel grote en toegewijde hondenvriend”, vertelt Hans, die actief lid is bij hondenschool Mijn Hond Mijn Vriend. “Ik heb meerdere honden en elke hond volgde er les. Ondertussen werd ik ook lesgever en instructeur agility. Ik leerde veel bij en leerde de honden echt kennen. Honden zijn tot veel in staat en het verhaal achter een reddingshond liet mij niet los.”

Nergens bang voor

Acht jaar geleden mocht Hans op gesprek voor de kandidatuur van brandweerman. “Ik zag het wel zitten om mijn hond en het brandweerwerk te combineren. Ik ging op zoek naar een goede speurhond. Het moest een dier zijn dat sociaal is en tegelijk nergens bang voor is. Scott voldoet aan deze eisen. Hij kreeg een unieke basis bij de hondenschool in Zwevezele en we deden ervaring op in Oostenrijk. Het doel was vooral om de hond te leren speuren naar levende slachtoffers, met controles in de dierenkliniek, selectieproeven, sociabilisatieproeven en behendigheidsproeven. Daarbij kwamen ook speurtochten op verschillende terreinen in België.”

B-Fast Team

Hans en Scott slaagden in het examen na het volgen van een 50 uur durende cursus in een brandweerkazerne in Limburg. Daarbij kwam een praktisch examen en een pak theorie. Sinds begin dit jaar is het team oproepbaar voor het speuren naar levende personen onder het puin als lid van het B-Fast Team. Naar aanleiding daarvan werden Hans en Scott op een officiële ontvangst getrakteerd in het gemeentehuis.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier