Hans Peter Janssens speelt mee in musical ‘Man van La Mancha’ in april 2021

Patrick Depypere

Pateeke, Vlaanderens jongste professionele musicalgezelschap, brengt in 2021 de opvolger van hun Belgische première van Stephen Sondheims Sweeney Todd. Er werd gekozen voor een stuk met een internationale reputatie : Man van La Mancha, in een regie van Martin Michel met Hans Peter Janssens – geboren in Brugge -, die de hoofdrol op zich neemt als Cervantes/Don Quichote. Ook Deborah Deridder (Aldonza), An Lauwereins (Antonia) en Glenn Desmedt (Sancho Panza) schitteren in de hoofdcast. Regisseur Martin Michel omringt zich met creatievelingen Marnik Baert voor décor, kostuums en Pol Vanfleteren voor de muzikale leiding en arrangementen. Er werd gekozen voor de vertaling naar het Nederlands van de hand van Stef Bos.

Man van La Mancha is de opvolger van Stephen Sondheims Sweeney Todd dat in 2019 zijn Belgische première kreeg in het Fakkeltheater. Pers en publiek waren hierover laaiend enthousiast, cast en creatives werden unaniem de hemel in geprezen. Deze klepper moet opgevolgd worden door een ander juweeltje uit het repertoiretheater. Om een waardig vervolg te maken, werd er gekozen voor dit stuk met een internationale reputatie. Man van La Mancha is een Amerikaanse musical uit 1965, geschreven door Dale Wasserman (script), Joe Darion (liedteksten) en Mitch Leigh (muziek). Het verhaal is gebaseerd op de roman De vernuftige edelman Don Quichote van La Mancha, geschreven door Miguel de Cervantes in het begin van de 17de eeuw. De originele musicalproductie werd meer dan 2.000 keer opgevoerd.

Pateeke houdt op maandag 17 en dinsdag18 augustus audities om de cast in alle kwaliteit te vervolledigen. De bedoeling is een beperkt en hecht ensemble samen te stellen van spelers en speelsters, die beslagen zijn in elk van de skills van het musicalgenre en die elk iets substantieels te doen hebben on stage. Het coveren van enkele andere rollen behoort ook tot de mogelijkheden.

De rol van de tragische ridder op zoek naar een onmogelijke droom is zonder twijfel een van de grootste uit het repertoire. Dit personage telkens weer met glans neerzetten is een serieuze ‘tour de force’ voor een acteur. Pateeke prijst zich gelukkig dat Hans Peter Janssens het zwaard wil omgorden om de windmolens te bevechten. Met vaste waarden als Deborah De Ridder en An Lauwereins aan zijn zijde en met regisseur Martin Michel aan het roer, wordt dit een niet te missen Man van La Mancha. Een event waar de musicalfans – ook zij die het zelf nog niet wisten – al jaren geduldig op aan het wachten zijn. “Mijn musicalcarrière is met dit stuk begonnen. Met ‘Een onmoog’lijke droom” zong ik 27 jaar geleden mijn allereerste musicalnummer op mijn allereerste musicalauditie. Ik kreeg toen de rol van de Padre toebedeeld en mocht het podium delen met ‘de’ Don Quichote bij uitstek, de legendarische Ramses Shaffy”, zegt Hans Peter Janssens. “Zijn schoenen of zijn harnas vullen lijkt me een even onmoog’lijke droom, maar het wordt een fysieke en emotionele zoektocht waaraan ik mij vol nederigheid, dankbaarheid, trots en passie zal wijden. Het lijkt alsof de cirkel nu rond is, maar ik hoop van niet. Rip Ramses Shaffy, Werther Van der Sarren, Ward de Ravet, Walter De Cock…”(PADI)

Locatie : Rode zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen van 16 april tot en met 2 mei 2021. Tickets zijn te koop vanaf 1 september 2020 via www.pateeke.art, www.fakkeltheater.be, 070 24 60 36. Meer informative vind je terug op de website www.pateeke.art.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.