Hans Bonte (burgemeester Vilvoorde) : “In Tielt of Waregem kan een terrorist niet scoren”

Brussel was afgelopen week letterlijk een belegerde stad. "Persoonlijk heb ik het niet begrepen op de inzet van militairen", aldus Hans Bonte. (Foto Belga) © BELGAIMAGE
Redactie KW

Hans Bonte is momenteel de meest drukbezette burgemeester van België. De oud-Ingelmunsternaar besloot zelf om de veiligheidsmaatregelen in zijn stad Vilvoorde gelijk te stellen met die in Brussel en heeft al twee weken de handen vol om zijn inwoners gerust te stellen.

“Ik werk de laatste twee weken bijna de klok rond”, zegt Hans Bonte, afkomstig uit Ingelmunster. “Ik hol haast letterlijk van de ene crisisvergadering naar de andere. Allemaal om de veiligheid van de Vilvoordenaar te kunnen garanderen.” Hans Bonte is als burgemeester van Vilvoorde betrokken vanop de eerste rij. Hij zette het dreigingsniveau er deze week op hetzelfde niveau van Brussel, liet scholen sluiten en schrapte evenementen. “Die beslissingen nemen we niet zomaar”, zegt Hans Bonte. “De veiligheid van Vilvoorde en haar inwoners komt op de eerste plaats. En wat de man in de straat daar van denkt, weet ik niet. Ik heb immers amper de tijd om met de Vilvoordenaren te praten. Doodjammer, vind ik dat. Evenementen aflasten doe ik trouwens niet met de glimlach. Ik hou ervan wanneer mensen elkaar in de stad ontmoeten, maar wat als er iets zou gebeuren? Dat wil ik niet op mijn geweten hebben.”

Vilvoords burgemeester Hans Bonte:
Vilvoords burgemeester Hans Bonte: “De kans dat terroristen ooit toeslaan in een provinciestad als Tielt of Waregem, is nihil. (Foto Ronny Neirinck)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Toch relativeert Hans Bonte ook. Hij ziet de terreur niet meteen overslaan naar de rest van het land. “Vanuit Brussel kunnen terroristen zich erg makkelijk verplaatsen”, aldus Hans Bonte. “Met de metro bereiken ze erg snel alle belangrijke centra en gebouwen van onze hoofdstad en per trein staan ze in amper een uur in Antwerpen, Gent of Luik. Maar om nu te stellen dat er straks een aanslag gepleegd kan worden in provinciesteden als Tielt of Waregem, is voor mij een brug te ver. Dat moet je rationeel bekijken: daar kan een terrorist niet ‘scoren’. Wat niet wil zeggen dat we niet waakzaam moeten zijn.”

(PVH)

Lees een uitgebreid interview met Hans Bonte in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier