Hannes Versluys uit Bredene is gek op gezelschapspelletjes

Hannes Versluys: "Pandemie is een ideaal spel voor beginners." © MM
Redactie KW

Week twee van de corona-lockdown is bijna achter de rug. Behalve een gezonde dosis doorzettingsvermogen wordt stilaan ook een flinke portie creativiteit van ons gevergd om het vele binnen zitten zinvol of gewoon leuk in te vullen, al helemaal voor wie kinderen onder dak heeft. Wie in het ouderwetse gezelschapsspel heil ziet, kan terecht bij Bredenaar Hannes Versluys, die een collectie heeft waarmee een mens makkelijk een jaar quarantaine door kan.

2.500 bord- en kaartspellen heeft Hannes Versluys (32) in zijn prille leven al gespeeld. “Zelf heb ik er een 800-tal in huis”, opent de Bredenaar zijn verhaal. Of het een genetische afwijking is, wilden we weten. “Vroeger speelden wij wel bordspellen thuis maar dat gebeurde eerder sporadisch. Toen ik in de leiding van de scouts zat, kwamen we ‘s avonds wel eens samen voor een spelletje Risk of Machiavelli. Daar heb ik de microbe opgepikt, denk ik. Al moet ik zeggen dat de hobby pas de laatste tien, vijftien jaar echt populair is geworden. Er zijn vandaag veel meer uitgevers en veel meer nieuwe spellen dan pakweg tien jaar geleden.”

Booming business

Hannes trekt jaarlijks naar ‘Spiel’ in Essen, de grootste bordspellenbeurs ter wereld. “En ik zie dat het aantal bezoekers daar jaar na jaar enorm toeneemt. Het is echt booming business geworden.”

Afhankelijk van zijn werkschema Hannes is treinbestuurder diept hij twee à drie keer per week een bordspel op. “Maar nu ligt dat tijdelijk wat moeilijker met drie kleine patatjes in huis. De oudste is nog maar vier, de kleinste een. Dan blijft er wat minder tijd over voor hobby’s.”

Als er een bord- of kaartspel op tafel komt, dan is dat doorgaans in het gezelschap van vrienden. “Dertigers zoals ik omdat boardgames nu eenmaal vooral bij die leeftijdsgroep populair zijn. Naar een spellenclub ga ik zelden. Mijn vriendenkring is meestal het slachtoffer op wie nieuwe spellen worden uitgeprobeerd. Nu, mijn vrienden kunnen gelukkig ook genieten van een rustig avondje thuis. Vergezeld van de nodige speciale biertjes, dat spreekt…”

“Omdat we door de coronacrisis vandaag wat sociale afstand moeten houden, blijf ik wat op mijn honger zitten. Ik had begin mei nog een weekendje weg gepland met vrienden. Bordspellen moesten een grote hap van onze tijd invullen. Maar ik vrees dat die afspraak in het water zal vallen.”

Gelukkig is vrouwlief Heleen ook te vinden voor een avondje bordspel. “Als er een bevriend koppel komt, schuift ze vrolijk mee aan tafel en speelt ze mee.”

Secret Hitler

Of hij een favoriet spel heeft? “Wat ik het liefst speel, hangt van het aantal spelers af. ‘Secret Hitler’ is een spel voor 8 spelers waarbij je aan de hand van overleg en bluf moet uitzoeken wie de fascisten aan tafel zijn. Zijn we maar met zijn tweeën, dan is ‘Raptor’ mijn favoriet.”

Ook de kinderen worden intussen ingewijd in de wondere spelwereld. “Met de kindjes speel ik samen met Heleen wel eens ‘Stef stuntpiloot’, ‘La cucaracha’ of ‘Dier op dier’. Maar ze zijn nog heel klein, veel moeilijker mag het nog niet worden.”

Wie in deze tijden van vrijwillige afzondering met de familie op zoek is naar leuke bordspellen, is bij Hannes aan het goeie adres. Ook al lijkt zijn eerste keuze wel heel bizar in de huidige coronacontext. “Een aanrader voor mensen die er niet in thuis zijn is… ‘Pandemie’, een spel dat je samen speelt tegen het bord. Je moet 4 ziektes genezen alvorens de tijd op is.”

Een klein kaartspel schaf je al aan voor minder dan 10 euro. “Een volwaardig, groot bordspel kost 40 à 50 euro maar je hebt ook duurdere van 100 euro of meer. Je vindt ze allemaal bij Queen of Games in Oostende waar je ze ook online kunt bestellen (www.queenofgames.be). Op Boardgamegeek en andere gespecialiseerde sites vind je info over nieuwe spellen en hoe ze te spelen.”

Niet online

“Online spelen kan natuurlijk ook maar zelf doe ik dat niet. Onder vrienden spelen in de huiskamer is zoveel leuker. In tijden van corona zet ik mijn hobby dan ook liever even op pauze. Eens de crisis gepasseerd, halen we onze verloren speldagen wel in.” (Marc Mahieu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier