Hanne Vandenbussche (13) verkozen tot nieuwe kinderburgemeester

De nieuwe kindergemeenteraad in de raadzaal van OostCampus met enkele van hun volwassen tegenhangers. © PH
Redactie KW

Hanne Vandenbussche (13) is verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Oostkamp. Hanne is niet nieuw in raad. Vorig jaar was de leerlinge uit de Middenschool Sint-Pieter al schepen van onderwijs. Ze volgt Toon Claes op.

Naast de burgemeester werd er ook een volledig nieuwe raad gekozen uit de afgevaardigden van de verschillende scholen uit de gemeente. Silke Tant (Middenschool) is schepen van milieu, Mattys Delepierre (De Sprong) is schepen van reclame, Ulrike Van Parys (BS Sint-Pieter) die van vrije tijd, Arthur Beke (De Klimop) werd verkozen tot schepen van verkeer, schepen van sport werd Marlies Geernaert (De Sprong) en als schepen voor onderwijs werd er weer voor een Hanne gekozen: Hanne Van Audnerde uit de Koning Boudewijnschool.

“Ik vond dit jaar als burgemeester best leuk”, vertelt Toon Claes (14) die de burgemeesterszetel afstaat aan Hanne. “Er werd naar mij en de raadsleden goed geluisterd. We hadden inspraak. Kinderen zien de dingen soms anders, maar ik voelde echte betrokkenheid. Later wil ik wel in de echte politiek gaan, maar dan niet als burgemeester, liever als gewoon raadslid.”

Drie op een rij: burgemeester Jan de Keyser wordt geflankeerd door de nieuwe kinderburgemeester Hanne Vandenbussche en de uittredende kinderburgemeester Toon Claes.
Drie op een rij: burgemeester Jan de Keyser wordt geflankeerd door de nieuwe kinderburgemeester Hanne Vandenbussche en de uittredende kinderburgemeester Toon Claes.© PH

De nieuwe burgemeester, Hanne Vandenbussche, ziet het ook al helemaal zitten: “Ik wil heel graag luisteren naar wat de scholen willen en wat de gemeente nog beter voor hen kan doen. Ik wil openstaan voor iedereen en er echt iets aan doen. Ik wil zeker het pesten tegengaan. En doorzetten voor meer fluo en veiligheid op straat.”

Iets wat burgemeester de Keyser ook hard benadrukte voordat hij met de oud-kinderburgemeester en de nieuw verkozene op de foto ging. “Elke dag opnieuw, zelfs doorheen de donkerte en de mist, zie ik kinderen met de fiets zonder voor- of achterlicht rijden! Ik vind dat verschrikkelijk. Ze zijn bijna niet te zien voor de andere weggebruikers. Doe daar alstublieft iets aan!”, smeekte hij de kinderen, terwijl hij zelfs voor die bede op de knieën ging voor hen.

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier