Hannah (19) verliest strijd tegen mucoviscidose, vrienden houden wake

(gf)
Redactie KW

Hannah Verstraete (19) uit Ledegem is in het Gentse UZ overleden. Het meisje verloor de strijd tegen mucoviscidose, de ziekte waar ze al sinds haar geboorte tegen vocht. Dinsdagavond hielden haar vrienden een stille wake.

Hannah Verstraete was animator op de speelpleinwerking Zwiebel in Ledegem. De eerste week werd ze ziek en moest naar het ziekenhuis. “Hannah kreeg een infectie die veroorzaakt werd door pneumokokken”, vertelt haar tante Debby Messelis. “Voor gezonde mensen is dat niet meer dan een grote verkoudheid. Voor Hannah lag dat anders vermits ze leed aan mucoviscidose. Ze mocht naar huis maar werd later weer opgenomen in het UZ Gent. Hannah is overleden door bloedingen aan haar darmen. Uiteraard veel te jong en eigenlijk door een samenloop van omstandigheden wegens diabetes en muco.”

Ook haar broer Jakob lijdt aan mucoviscidose. De levensbedreigende, erfelijke ziekte maakt de slijmen hard en kleverig waardoor die de luchtwegen en spijsvertering blokkeren.

Mama Ine Dene werkt voor het Wit-Gele Kruis. Papa Wouter Verstraete woont in Moorslede.

Vriendinnen van Hannah hadden plannen om in Roeselare een stille mars te organiseren. “Maar door corona geeft de stad hiervoor geen toestemming”, zegt tante Debby. “Het was ook niet in te schatten hoeveel volk er zou opdagen. We zochten naar een alternatief en kozen voor een stille wake. Er werd maar maximum 100 man toegelaten.”

De stille wake dinsdagavond vond plaats op het speelplein in Ledegem, woensdag is er een stille wake op het Polenplein aan de school VISO waar Hannah een opleiding haarzorg volgde. Aan Syntra West had ze een opleiding voor schoonheidsspecialiste gevolgd.

Eigen blog

Opvallend is dat Hannah Verstraete drie jaar geleden was begonnen met een eigen blog over wat ze haar grootste interesse noemde: make-up, fashion, hairstyles. “Ook ben ik verzot op foto’s maken en teksten en reviews schrijven”, zo staat het te lezen op haar blog. “Ook geef ik over alles graag mijn mening. Zoals over een product dat ik net heb gekocht, dan zeg ik graag tegen anderen wat ik daarvan vond. Ook met fashion is dat zo. Als er iets nieuws in de trend is, dan vind ik dat altijd leuk om mijn mening daarover te geven.”

Hannah Verstraete was van het eerste uur bij de vzw Polyfinario, met zetel in Kortrijk. Als kind ging ze mee op kamp en maakte enkele jaren geleden de overstap naar het begeleidersteam. ‘We gaan haar goeie moed, doorzetting, enthousiasme, humor en eeuwige glimlach niet vergeten’, zo staat het te lezen op de Facebookpagina van Polyfinario.

Marc Dupont is secretaris van Polyfinario en coördinator van de kampen. “Hannah ging van kleinsaf mee op kamp, weliswaar met speciale zorgen maar we hebben dat altijd goed opgelost”, vertelt Marc. “Sedert een drietal jaar kwam ze mee als begeleidster tijdens zowel de herfst- als de paasvakantie. Omwille van haar gezondheid moest ze de cursus voor animator niet volgen. Hannah deed dat heel goed met de kinderen. Ze was een stille, goed werkende kracht.”

Herdenkingsmoment

Voor Polyfinario is dit de tweede zware klap in korte tijd. In juni kwam medestichter en gewezen voorzitter Donald Buyze uit Kruiseke om het leven tijdens een verkeersongeval op de R8 in Bissegem. “Na de coronacrisis gaan we bekijken om in het vrijzinnig centrum Mozaiëk in Kortrijk een herdenkingsmoment voor zowel Donald als Hannah te organiseren”, aldus Marc Dupont. “Door de coronacrisis zijn er dit jaar ook geen kampen.”

De uitvaartplechtigheid rond de urne vond woensdag plaats in beperkte kring in de aula van Funerarium Parmentier in de Gitsestraat in Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.