Hangt de Dries binnenkort vol kerstversiering?

©Eric Flamand
©Eric Flamand
Redactie KW

Begin oktober werden alle bomen gerooid op de Dries in Kemmel. Ondertussen kleurt de Dries opnieuw groen en zijn de bomen besteld. In afwachting is de Dries afgezet met oranje werfnetten. Dorpsbakkerin Maria roept op om aan de werknettne kerstversiering te hangen.

Zelf heeft Maria al een paar groene slingers bevestigd aan de werfnetten rond de Dries. Ook de uitbaters van het Casino haalden kerstversiering van zolder om rond de Dries te hangen, net als het kerstcomité. “Nu is het de beurt aan de vele passanten met hun kerstversiering en kunstwerkjes”, zegt bakkerin Maria.

Creatieve kerstperiode

“Deze actie is ideaal voor de kinderen. Zij hebben direct een knutseluitdaging in de komende kerstvakantie”, volgens Maria. “Ik plaatste de oproep al op Facebook. Meteen kwam Lotte langs met haar mama. Zij zijn vaste klanten uit Poperinge. Lotte hing het eerste kerstwerkje op. Ik hoop dat dit de aanzet kan zijn voor een Dries vol kerstversiering. Door corona maken we een andere kerst mee, maar mits de nodige creativiteit wordt de kerstperiode toch onvergetelijk.”

Het verdwijnen van de bomen op de Dries roept gemengde gevoelens op bij Maria. “Ik ben hier in de bakkerij geboren en heb die bomen dus altijd geweten. Vaak hoorde ik van een oud-schoolmeester het verhaal dat de bomen in 1922 aangeplant werden. Er stonden 22 bomen omdat die verwezen naar het jaartal.”

Krimlindes

Begin de jaren 2000 werden de bomen aangetast door de paardenkastanjemineermot. In het voorjaar worden de nieuwe bomen aangeplant. Het worden deze keer geen paardenkastanjes, maar krimlindes. “Ik heb mijn twijfels of die mot de enige oorzaak is van de ziekte van de bomen. Ik herinner me de aanleg van de kasseien rond de Dries en het parkeren tussen de bomen. Dit alles heeft zeker de levenskracht van de bomen aangetast.”

Maria kijkt alvast uit naar de aanplanting van de krimlindes en hoopt verder ook op een nieuwe verkeerssituatie op de Dries. “Hier moet een rondpunt komen. De wagens die vanuit de Bergstraat de Dries oprijden rijden hier veel te vlug. Ze zorgen voor een gevaarlijke situatie, ook al is het hier zone 30. Laat de wagens vanuit de Bergstraat rechstaf rond de Dries rijden. Zo voorkom je ook dat er een verkeersopstopping is ter hoogte van het bushokje.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier