“Hangjongeren” riskeren twee jaar cel voor vechtpartij, waarbij landbouwerszoon schedel brak

Redactie KW

Landbouwerszoon E. V. (23) uit Staden was vorig jaar kritiek nadat hij een slag kreeg en op zijn hoofd viel op een verjaardagsfeestje in zaal Blommenhof in Staden. De jonge verdachten riskeren nu 2 jaar cel.

G. D. S. en T. V., 18 jaar op het moment van de feiten, moesten zich maandag in de rechtbank van Ieper verantwoorden voor hun aandeel in de vechtpartij. De openbare aanklager vraagt een effectieve straf van 2 jaar cel en een boete: “De beklaagden zijn hangjongeren in Staden, die drank kopen in de nachtwinkel. Op 16 februari vernemen ze dat er een privéfuif aan de gang is in het Blommenhof. Ze zijn dronken en slagen erin om zonder te betalen binnen te geraken. Op de fuif drinken ze verder op kosten van de andere feestvierders. Toen E. V. en een vriend de zaal verlaten, krijgt T. V. drank op zich en gaat helemaal door het lint.”

Val op het achterhoofd

“Er ontstaat tumult, waarbij drie personen gewond raakten. E. V. viel op zijn achterhoofd en liep een schedelfractuur op. Hij verloor het bewustzijn en verkeerde een tijdje in levensgevaar. Mijn ambt tilt zwaar aan deze feiten, want de gevolgen voor E. V. zijn verschrikkelijk. Hij ging een mooie toekomst tegemoet en wou zich amuseren op die fuif. Mijn ambt hoopt dat die jongen maximaal kan herstellen. Er moet een ernstig signaal komen voor ernstige feiten, ondanks de jonge leeftijd van de beklaagden.”

“Smaak en reukzin weg”

De raadsman van E. V. toonde het grote litteken op het hoofd van zijn cliënt aan de rechter. Er moest een stuk schedel weggehaald worden om de druk op zijn hersenen te verminderen. “Mijn cliënt verloor zijn smaak en reukzin, werd gedeeltelijk doof en heeft blijvende hoofdpijn. Door dit zinloos geweld werd hij een andere jongen: meer angstig en chagrijnig. Dit incident heeft ook grote gevolgen voor zijn familie, want hij was klaar om het landbouwbedrijf over te nemen van zijn ouders. De vraag is nu hoeveel hij nog kan werken. Ik vraag de aanstelling van een deskundige om de schade en de gevolgen in kaart te brengen.”

“Ze beseffen niet goed wat ze me aandeden”, voegde V. toe aan het pleidooi van zijn raadsman.

“Niemand wou vechtpartij”

“Mijn cliënt beseft het zeer goed”, aldus de advocate van G. D. S. “Het stoort me dat hij afgeschilderd wordt als hangjongere. Hij is een jonge gast die met zijn vriend uitging, net als de slachtoffers. Iedereen had die avond gedronken, niemand wou deze vechtpartij. E. V. gooide een pint richting T. V. Mijn cliënt probeert de gemoederen te bedaren tussen de twee, maar kreeg een slag van E. V., waarop hij een slag teruggaf. Zijn reactie was binnen proportie. Het is ongelooflijk spijtig dat hij zo ongelukkig ten val kwam. Het was een banale vechtpartij met ernstige gevolgen. Ik vraag de vrijspraak. Hij zal jarenlang hard moeten werken om de schade te vergoeden. Het zou spijtig zijn dat zijn professionele toekomst nu gehypothekeerd wordt.”

G. D. S. uitte zijn spijt: “Ik verdedigde me op dat moment en wou dat het nooit gebeurd was.”

De advocaat van T. V., die E. V. niet zou geslagen hebben, vroeg ook de vrijspraak. Vonnis op 26 maart. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.