Hangar K breidt uit: “K-orner moet een plaats zijn waar ondernemers kunnen doorgroeien”

Om te beginnen zal K-orner een vijftal ondernemers onderdak bieden. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Afgelopen week opende in het centrum van Kortrijk een nieuw project van Hangar K. Op de hoek van de Rijselsestraat en de Jan Persijnstraat zal K-orner vooral ondernemers die willen doorgroeien een kans geven. Op de lange termijn is het de bedoeling dat ook het aanpalende Textielhuis opgenomen wordt in het project. Hangar K werkt daarvoor samen met intercommunale Leiedal.

Hangar K , een plaats waar jonge ondernemers terecht kunnen om zich te ontwikkelen, kreeg de laatste jaren meer aanvragen dan er plaatsen zijn. De 45 ondernemers die er nu hun kantoren hebben, zorgen voor een bezettingsgraad van 95 procent. De oude NMBS loods op Kortrijk Weide barst dan ook bijna uit zijn voegen. Daarom slaat Hangar K de handen in elkaar met intercommunale Leiedal.

Het Textielhuis

K-orner komt in eerste instantie in het voormalige winkelpand ‘De Beer’, op de hoek van de Rijselsestraat en de Jan Persijnstraat. Dat pand is 250 m² groot, telt drie verdiepingen en zal vanaf maart 5 (student)ondernemers huisvesten, al kunnen dat er het komende jaar nog meer worden. Zij betalen gelijkaardige prijzen als hun collega’s in Hangar K. Later is het ook de bedoeling dat Het Textielhuis opgenomen wordt in het project. Dat werd al aangekocht, maar is nog tot het najaar in gebruik. De overeenkomst tussen Hangar K en Leiedal loopt voor een jaar, daarna wordt bekeken wat er verder kan. De intercommunale staat in voor de basisvoorzieningen zoals sanitair, verwarming en internet, terwijl Hangar K zorgt voor de inrichting en het contact met de ondernemers.

Bedoeling is dat K-orner uitgroeit tot een plaats waar ondernemers kunnen doorgroeien. “Zo kunnen we in Hangar K blijven focussen op de echt beginnende ondernemer“, verduidelijkt Vincent Vanderbeck, directeur van Hangar K. De keuze voor een pand in het centrum van de stad is niet toevallig. “Kernversterking is een speerpunt voor Leiedal”, aldus schepen van Wonen en voorzitter van de intercommunale Wout Maddens. “Door mensen te laten wonen, werken en beleven in het centrum van de stad, creëer je een levendige kern.”

Duurzaamheid

Onder andere Bild, HackYourJeans, Trompet en Emiel reserveerden al hun plaatsje in de K-orner. Daarnaast wordt er ook ruimte gemaakt voor de deelnemers aan het #GivMoBuzze traject van Hangar K. Dat zijn hoofdzakelijk studentondernemers.

Tuur Vermandere (21) van Studio Castard met een van zijn duurzame koffietassen.
Tuur Vermandere (21) van Studio Castard met een van zijn duurzame koffietassen.© AN

Een van hen is Tuur Vermandere (21) van Studio Castard. Hij studeerde recent af aan de Hogeschool West-Vlaanderen als productontwerper en richtte een eenmanszaak op. Hij maakt duurzame koffietassen en bijhorende plankjes met de hand uit houtresten van de meubelindustrie. “De eerste 120 tassen die ik maakte, waren haast onmiddellijk verkocht”, vertelt hij. “Ik hoop in de etalage van K-orner mijn producten tentoon te kunnen stellen en hier nog verder te groeien als ondernemer.”

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier