Hanen Peppi, Kokki en Jean-Luc voelen zich thuis in Wevelgems tankstation

Caroline Vanneste en haar collega Caroline Cools trakteren de drie hanen elke dag op een portie graan. (foto AN)
Redactie KW

Bij tankstation Power in de Kortrijkstraat in Wevelgem zijn er geen verkeersdrempels of paaltjes die automobilisten verhinderen de parking op te scheuren. Toch moeten bestuurders er geregeld heel voorzichtig langs… drie hanen! De dieren worden verzorgd door Caroline Cools uit Lauwe en Caroline Vanneste uit Marke, de medewerkers van het tankstation.

“Zo’n anderhalf jaar geleden, stond de oudste gewoon aan pomp vier”, vertelt Caroline Vanneste. Ze werkt al 20 jaar in het tankstation. “We gingen ervan uit dat iemand hem hier had afgezet en kregen medelijden. Hij had heel snel door dat er elke ochtend vers voer voor hem klaar stond. Dus ‘s ochtends kwam hij hier ontbijten en dan trok hij naar het bos hier even verderop langs de afrit van de E17.”

Nest kuikentjes

De dames doopten het dier Jean-Luc (naar de bekende politicus wijlen Jean-Luc Dehaene) en voorzagen hem met Valentijn zelfs van een vriendinnetje. Sindsdien blijft het dier dichter bij huis. “Dat klikte blijkbaar goed”, weet Caroline. “Want binnen de kortste keren liep hier een gezellig nestje kuikentjes rond.” Jammer genoeg verdwenen mama kip en een aantal kuikens niet lang daarna. “Ze waren heel schattig en absoluut niet schuw, dus we vrezen dat ze gestolen zijn”, klinkt het triest. Twee van de kuikens bleven wel bij hun papa. Peppi en Kokki maken nu samen de parking onveilig.

“Al moet je dat niet letterlijk nemen”, lacht Caroline. “Veel automobilisten vertragen als de hanen over de parking paraderen. Ze kunnen ook niet anders, want de dieren zijn absoluut niet bang voor auto’s.”

Slapen in de bomen

Slapen doen Jean-Luc en zijn kroost in de bomen aan de rand van de parking. Alhoewel de dieren vrij goed kunnen vliegen en ze ‘s nachts niet opgehokt worden, kiezen ze er toch voor om in de buurt te blijven. “We zorgen dan ook heel goed voor hen”, aldus Caroline Cools. “Zelfs op zon- en feestdagen kom ik speciaal even langs om ze te voederen. Het geeft een heel huiselijk gevoel, dat vind ik fijn. En ook onze klanten vinden het geweldig. Velen vragen geregeld hoe het met onze hanen gaat.”

“Wat ons betreft zijn ze hier de rest van hun leven welkom”, vult haar collega nog aan. En dat zou nog wel eens een hele tijd kunnen zijn. Engelse hanen kunnen tot 20 jaar oud worden. (AN)

https://www.youtube.com/watch?v=b44t2DdCRp4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier